Комітет з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування заслухав інформацію про епідемічну ситуацію та стан організації надання медичної допомоги хворим на COVID-19 у Києві, Київській та Житомирській областях

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
15 квітня 2021, 12:29

На засіданні 14 квітня Комітет з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування заслухав представників міста Києва, Київської та Житомирської областей щодо епідемічної ситуації, стану організації надання медичної допомоги та здійснення протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню COVID-19.

Як повідомив Голова Житомирської обласної державної адміністрації Віталій Бунечко, область шостий тиждень знаходиться в червоній зоні епідемічної небезпеки. За його словами, рівень захворюваності на COVID-19 в області перевищує середньодержавний на 34%.

Протягом останніх трьох тижнів спостерігається тенденція до зменшення кількості випадків захворюваності на COVID-19. «Спостерігаємо щотижневе зниження рівня захворюваності на 10-16%. Призупинилось зростання рівня захворюваності в переважній більшості міст та районів. Маю надію, що ця тенденція приведе до спаду захворюваності і найближчі 10 днів ми перейдемо з червоної до помаранчевої зони», - повідомив Віктор Бунечко.

Головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко зазначив, що 1 квітня в області побувала комісія у складі представників Міністерства розвитку громад і територій України, Міністерства охорони здоров’я і Національної поліції, яка відвідала заклади охорони здоров’я, які надають медичну допомогу хворим на COVID-19 у шести населених пунктах.

За словами Віктора Ляшка, було виявлено проблеми з постачанням кисню та суттєві порушення протиепідеміологічних заходів. Зокрема, працювали ті суб’єкти, які, відповідно до обмежень червоної зони, працювати не повинні, та зафіксовані масові перебування громадян без масок в місцях скупчення людей.

Голова Київської обласної державної адміністрації Василь Володін наголосив, що в області ситуація залишається складною. «Майже щодня фіксуємо високий рівень захворюваності та госпіталізацій», - повідомив він.

За словами Василя Володіна, на Київщині продовжують діяти протиепідемічні заходи, передбачені червоним рівнем епідеміологічної небезпеки, водночас фіксуються порушення: щоденно органи Нацполіції, Держпродспоживслужби та місцевого самоврядування складають кілька десятків протоколів.

Заступник Голови Київської міської держадміністрації Ганна Старостенко повідомила, що у Києві фіксується найвищий показник по Україні нових випадків захворювання на коронавірус.

За її словами, у столиці розгорнуто 6558 ліжок для надання допомоги хворим на COVID-19. Однак, навантаження на медичну систему залишається критичним.

 «Окрім 30 комунальних закладів охорони здоров’я, є три залізничні лікарні та вісім закладів Національної академії медичних наук. Станом на сьогодні із 320 ліжок залізничних лікарень заповнені 120. І, за даними «Укрзалізниці», більше вони прийняти з технічних причин не можуть. З 410 ліжок Національної академії наук сьогодні зайняті 272 ліжка і госпіталізація відбувається досить проблематично», - повідомила Ганна Старостенко.

Голова Комітету з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький наголосив, що НАН і «Укрзалізниця» - це державні структури, які або фінансуються за кошти платників податків, або здійснюють діяльність за рахунок наданого державою майна. «Бюджет Академії наук на рівні п'яти мільярдів гривень. «Укрзалізниця» виділяє сотні мільйонів гривень на утримання мережі галузевих медичних закладів. А в результаті? Коли в країні біда, то всі повинні працювати на спільну мету - врятувати якнайбільше пацієнтів», - заявив Михайло Радуцький.

Комітет ухвалив рішення надану інформацію взяти до відома.

Голова Комітету наголосив, що головним пріоритетом повинно залишатись дотримання правил карантину. «Головна причина того, що регіони занадто довго залишаються у червоній зоні - масове порушення правил карантину», - сказав Михайло Радуцький.

Також депутати затвердили проект рекомендацій комітетських слухань на тему: «Протидія туберкульозу в умовах пандемії, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».