Комітет з питань свободи слова розглянув ряд звернень представників ЗМІ щодо захисту їхніх прав

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
15 квітня 2021, 10:47

Комітет з питань свободи слова на засіданні 14 квітня розглянув ряд звернень представників засобів масової інформації щодо захисту їхніх прав.

Так, Комітет розглянув звернення керівника Інтернет-видання "Апостроф" Катерини Москаленко щодо обмеження доступу користувачів мережі Інтернет до 12 українських ЗМІ, в тому числі й до веб-сайту apostrophe.ua.

Представники Інтернет-видання "Апостроф" і сайту «Главком» зокрема повідомили, що доменні імена їхніх та ще ряду видань були заблоковані у рамках кримінального провадження, порушеного за зверненням колишнього держслужбовця Павла Барбула за статтею 182 Кримінального кодексу України (Порушення недоторканності приватного життя).

Катерина Москаленко повідомила, що Інтернет-видання "Апостроф" вважає обвинувачення на свою адресу безпідставними. За її словами, дане кримінальне провадження було закрито 10 березня 2021 року у зв’язку з відсутністю складу злочину. Однак 24 березня провайдер заблокував видання, оскільки в рамках кримінального провадження за клопотанням адвоката було винесено ухвалу про арешт 12-ти українських ЗМІ шляхом заборони доступу користувачів до сайтів цих видань. Судовий розгляд клопотань про скасування арешту триває досі.

Наразі роботу одного із цих видань, сайту «Главком», розблоковано після звернення до суду. Роботу ще ряду інтернет-видань було відновлено після того, як вони спростували опубліковану інформацію про позивача.

Керівник інформагентства «Главком» Віктор Шлінчак зауважив, що це не перший випадок блокування роботи сайтів інтернет-ЗМІ і наголосив на неправомірності таких дій при арешті майнових прав. За його словами, у такий спосіб може здійснюватись перешкоджання журналістській діяльності.

Пропозиції представників ЗМІ виклала шеф-редактор проекту «Главком» Юлія Лимар.

Зокрема, вони  пропонують:

- внести зміни до Кримінального процесуального кодексу України, якими заборонити при арешті майнових прав блокувати доменні імена ЗМІ без спеціального рішення суду;

- запровадити регулятора, який буде реєструвати інтернет-ЗМІ, оскільки наразі діяльність Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення на них не поширюється;

- внести зміни до Закону "Про інформаційні агентства", вказавши, що вони несуть відповідальність за надану інформацію як ЗМІ, а не тільки отримують прибутки від її продажу.

Голова Комітету з питань свободи слова Нестор Шуфрич зауважив, що Комітет не може втручатися у розгляд справи у суді, однак висловить свою позицію щодо загальної практики таких випадків.

Комітет з питань свободи слова взяв до відома інформацію щодо блокування домену Інтернет-видання "Апостроф" і ухвалив рішення спільно із Комітетом з питань правоохоронної діяльності та Комітетом гуманітарної та інформаційної політики напрацювати звернення до голови Верховного Суду України з проханням у подальшій практиці до законодавчого врегулювання даного питання врахувати випадки із арештом доменів ЗМІ при розгляді майнових питань.

Також Комітет звернеться до керівника Національної поліції України за роз’ясненням щодо кримінальних справ, які розглядались під час засідання, а також проханням розглянути можливість повного та всебічного розслідування по кожному ЗМІ окремо.

Члени Комітету розглянули звернення про напад на журналістів комунального підприємства телерадіокомпанія “Інфо–центр”, зареєстрованого у м. Селидове, Донецької області.

Представник директора ТРК Денис Каразамфір повідомив, що 6 квітня 2021 року до приміщення КП ТРК “Інфо–центр” прийшли представники місцевої ради, які вимагали негайно надати установчі документи підприємства та іншу первинну документацію, а також, за його словами, чинили тиск на директора ЗМІ. За результатами інциденту порушено кримінальне провадження про перешкоджання законній професійній діяльності журналістів (Стаття 171. Кримінального Кодексу України), а також готується позов до суду щодо захисту честі і гідності.

Денис Каразамфір звернувся до Комітету з проханням: «У межах компетенції і повноважень підтримати КП ТРК “Інфо–центр” як маленьке комунальне ЗМІ, не дати можливості замовчати цю подію».

Народні депутати ухвалили рішення звернутися до керівника Національної поліції України з проханням взяти під особистий контроль розслідування даної справи. Також Комітет звернеться до керівника Державного бюро розслідувань із проханням розглянути можливі факти перевищення влади з боку представників органів місцевого самоврядування.

Комітет розглянув на засіданні звернення голови Національної спілки журналістів України Сергія Томіленка до Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова щодо можливого незаконного позбавлення місця реєстрації неповнолітньої дитини журналістки Суспільного телебачення Юлії Пасак.

Голова Комітету попросив народних депутатів підтримати направлення звернення на ім’я заступника Міністра внутрішніх справ Антона Геращенка щодо з’ясування обставин даної справи. Комітет підтримав відповідне рішення.

У закритому режимі було розглянуто звернення помічниці генерального директора Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення Алли Кучмистої-Кравченко щодо можливого порушення Закону України "Про державну таємницю" та іншого законодавства України генеральним директором КРРТ Кирилом Даниловим.

Комітет прийняв рішення звернутися до Служби безпеки України з проханням перевірити вказані заявником факти.