Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу і в цілому законопроект щодо запровадження інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
14 квітня 2021, 16:46

 

Члени Комітету під час засідання, яке відбулося 14 квітня у режимі відеоконференції, розглянули проект Закону про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо запровадження інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування (реєстр. №5246).

Законопроект поданий Президентом України і визначений ним як невідкладний.

Проект Закону доповів Міністр юстиції Денис Малюська. Він зазначив, що це «сучасний законопроект, спрямований на запровадження у кримінальному процесі інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування, яка вирішить одразу кілька завдань у кримінальному процесі». За його словами, «з одного боку, це прибере спори між захистом і обвинуваченням щодо звертання до суду з різними матеріалами, коли щось зникає, або щось додається, з чим учасники не ознайомлювалися. З другого боку, ознайомлення з справами зробить значно швидшим і зручнішим, оскільки матеріали в електронному вигляді можна буде просто відвантажити на електронний носій і знайомитися з ними у зручний для себе час і спосіб. Запровадження такої системи також прибере значний масив спорів щодо того, у кого знаходяться матеріали кримінального провадження і хто, власне, повинен таке провадження здійснювати в досудовому розслідуванні. Це також зніме величезну тяганину з передачею справ від одного органу до іншого».

Законопроектом передбачається доповнити Кримінальний процесуальний кодекс України положеннями, якими пропонується закріпити правові основи використання інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування в діяльності учасників кримінального провадження.

Законопроектом, зокрема, передбачається:

функціональне призначення інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування;

надання доступу до матеріалів, які зберігаються в інформаційно-телекомунікаційній системі досудового розслідування;

можливість інтеграції інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування з іншими інформаційними, інформаційно-телекомунікаційними системами у випадках, передбачених законом.

Міністр юстиції зазначив, що прийняття цього законопроекту створить правові підстави для запровадження і функціонування інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування, зберігання в ній інформації кримінального провадження та зменшення обсягу паперового документообігу в органах досудового розслідування.

Голова підкомітету Максим Павлюк доповів рішення підкомітету, який пропонує Комітету підтримати законопроект. Він також зазначив, що законопроект спрямований на діджиталізацію досудового розслідування.

Максим Павлюк повідомив, що на засіданні підкомітету, яке відбулося учора, всі учасники схвально відгукнулися на нього і підтримали його. Позитивні відгуки надійшли від Верховного Суду, Служби безпеки України, Національної поліції, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини. Ряд зауважень висловило ДБР, однак в цілому законопроект підтримало.

Під час обговорення, в якому взяла участь членів Комітету, вони підтримали законопроект. Народні депутати зазначали, що прийняття законопроекту є позитивним кроком в боротьбі з корупцією та сучасним підходом до запровадження в органах досудового розслідування, прокуратури та судах інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування.

Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект №5246 за основу та в цілому. Рішення підтримав 21 член Комітету.