Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект щодо встановлення розміру заробітної плати посадовим особам органів державної влади, місцевого самоврядування та державних підприємств

12 квітня 2021, 16:09

На засіданні Комітету з питань соціальної політики та захисту ветеранів, що відбулося 12 квітня, народні депутати розглянули законопроекти про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення розміру заробітної плати посадовим особам органів державної влади, місцевого самоврядування та державних підприємств (№3034) та про внесення зміни до деяких законодавчих актів України щодо встановлення обмежень розміру заробітної плати керівництва органів державної влади та державних підприємств (№3034-1).

Законопроектом №3034 передбачається обмежити розмір заробітної плати керівників підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, працівників підприємств, установ та організацій, що фінансуються чи дотуються з бюджету, державних службовців і службовців органів місцевого самоврядування до 15 мінімальних заробітних плат.

Альтернативний законопроект пропонує обмежити рівень заробітної плати до 10 мінімальних заробітних плат і скоротити термін оплачуваної відпустки для членів Кабінету Міністрів і народних депутатів. 

«Наразі у різних Комітетах на розгляді перебуває 14 законопроектів, що в різний спосіб регулюють питання оплати праці державного сектору. Зокрема, це законопроекти №2574, №2750, №2795, №2798, №2820 та інші. Крім того, в різних галузях системи оплати праці відрізняються. До прикладу, в дипломатичній сфері оплата праці послів, консулів залежить від країни перебування. В Міністерстві освіти не було проведено реформу оплати праці, а це потрібно робити. Тому необхідно систематизувати зазначені проекти в єдиний документ, що має включати питання оплати праці, не лише посадові оклади, а й додаткові блага (це додаткове медичне страхування, навчання, переїзд тощо)», - зазначила Голова Комітету Галина Третьякова.

За результатами обговорення Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект №3034 та створити робочу групу, яка займатиметься питанням розробки системного законопроекту для модернізації оплати працівників державного сектору. Співголовами робочої групи обрано народних депутатів Вадима Струневича та Наталію Королевську.