Засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
12 квітня 2021, 12:17

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп).

Дмитро Разумков привітав із з Днем працівників ракетно-космічної галузі України. «Я впевнений, що всі і, в першу чергу, профільний комітет та інші комітети, готові будуть долучитися до того, щоб Україна, як вже багато років, була державою, про яку кажуть, що це держава, яка підкорювала і підкорює космос», - сказав він.

Голова Верховної Ради України також поінформував, що цей тиждень Верховна Рада буде працювати у звичному режимі. Водночас він закликав народних депутатів відповідально ставитись до себе і оточуючих і дотримуватись масочного режиму. Планується збільшити перерву у засіданнях для проведення кварцування залу засідань і вона триватиме з 12.00 до 13.00. Також необхідно буде робити годинну перерву між черговим і позачерговими засіданнями.

Головуючий нагадав, що на цьому тижні продовжиться розгляд проекту Закону «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин» (№2194) і ряд законопроектів планується розглянути на позачергових засіданнях.

«Є вже кілька звернень щодо проведення позачергових засідань від різних депутатських фракцій і груп. Зокрема, до Апарату надійшло вже два екземпляри підписних листів щодо позачергових засідань і, я думаю, навіть завтра відбудеться два позачергових засідання: одне ініційоване фракцією «За майбутнє», друге - фракцією партії "Слуга народу"», - сказав Дмитро Разумков.

Коментуючи інформацію у ЗМІ про нібито плани Міністерства цифрової трансформації розробити додаток, який би дозволив забезпечити онлайн-голосування в стінах Верховної Ради, Голова Парламенту зазначив, що слід керуватися чинним законодавством. «Я думаю, що, перш за все, треба виходити з того законодавства, яке є», - сказав він, зауваживши, - «Можливо, краще сконцентрувати увагу на якомусь додатку, який би допоміг людям заробляти більше, жити краще. І ми до цього також долучимося».

Головуючий надав слово для виступу Першому заступнику Голови Верховної Ради України Руслану Стефанчуку, який привітав проведення позачергових засідань. Водночас, він наголосив на розгляді законопроектів згідно із затвердженим планом законопроектних робіт.

Він також зупинився на основних положеннях Закону «Про всеукраїнський референдум», який набув чинності минулого тижня.

Руслан Стефанчук висловився проти проведення онлайн-засідань Верховної Ради. «Прийшов час ходити і голосувати, або давайте вирішувати так, як це робиться в цивілізованому світі - напрацьовувати механізм за яким буде можливість реалізовувати своє право», - сказав Перший віцеспікер, водночас наголосивши, що це може бути лише «додатковий механізм для прийняття важливих державницьких рішень».

Він також звернув увагу на дисципліну маскового режиму в сесійній залі і закликав «віднайти механізм, за яким буде здійснюватись фіксація правопорушень і депутати, які допустили порушення, будуть нести адміністративно-правову відповідальність».

На засіданні виступили очільники депутатських фракцій і груп та представник Кабінету Міністрів у Верховній Раді Василь Мокан.

У п’ятницю, 16 квітня, під час Години запитань до Уряду Верховна Рада заслухає Міністра охорони здоров’я Максима Степанова.

Головуючий надав слово головам парламентських комітетів, які поінформували про підготовку законопроектів, які пропонується розглянути на позачергових засіданнях на поточному пленарному тижні.

Дмитро Разумков закрив засідання і побажав плідного тижня.