Комітет з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування провів виїзне засідання з питань організації надання медичної допомоги жителям Одеської області, які захворіли на COVID-19

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
09 квітня 2021, 18:08

Комітет з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування 8 квітня провів виїзне засідання, на якому розглянув стан організації надання медичної допомоги особам, які захворіли на COVID-19, та іншим важкохворим пацієнтам, а також здійснення протиепідемічних заходів для запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19 серед населення Одеської області.

У місті Одеса члени Комітету відвідали клінічну лікарню на залізничному транспорті, визначену для надання медичної допомоги хворим на коронавірус.

Народні депутати з‘ясували, що даному медичному закладу Національна служба здоров'я України (НСЗУ) перерахувала 60 мільйонів гривень, однак лікарня з осені 2020 року змогла підвести кисень лише до 40 ліжок із 300 наявних.

«Це злочинна халатність керівництва «Укрзалізниці»! У місті не вистачає місць у лікарнях, а заклад, який має приймати пацієнтів, фактично саботує розпорядження уряду. Якщо найближчим часом «Укрзалізниця» не вирішить це питання, будемо звертатись до РНБО та особисто до Президента», — заявив голова Комітету Михайло Радуцький.

Крім того, депутати відвідали Одеський обласний центр нефрології та діалізу, Одеський обласний онкологічний диспансер, мобільниий шпиталь, розгорнутий на базі Одеського обласного центру соціально небезпечних хвороб, та Першу міську лікарню.

Серед проблем, на вирішенні яких наголосили народні депутати: завантаженість місць у лікарнях, низькі темпи вакцинації, недотримання карантинних заходів та відсутність пацієнтів з Одеської області в реєстрі трансплантації.

На засіданні Комітету, заслухавши представників медичних закладів, голову Одеської обласної державної адміністрації Сергія Гриневецького, міського голову Одеси Геннадія Труханова, депутатів-мажоритарників від області, керівників обласного департаменту охорони здоров’я та Національної поліції, депутати ухвалили рішення:

- Одеській ОДА невідкладно проаналізувати використання наявного ліжкового фонду у закладах охорони здоров’я області, визначених для надання допомоги хворим на COVID-19, та забезпечити виконання плану Міністерства охорони здоров’я по розгортанню додаткових ліжок для цих цілей і оснащенню їх медичним киснем.

- АТ «Укрзалізниця» спільно з МОЗ та Одеською ОДА невідкладно забезпечити розгортання у повному обсязі та використання за призначенням запланованого ліжкового фонду для надання допомоги хворим на COVID-19 в Одеській клінічній лікарні на залізничному транспорті, а також оснащення її відповідно до потреби медичним киснем, лікарськими засобами, витратними матеріалами, засобами індивідуального захисту для персоналу та дезінфікуючими засобами та у десятиденний строк доповісти Комітету про вжиті заходи. Також вони мають забезпечити цільове використання коштів, виділених НСЗУ для надання допомоги хворим на COVID-19 у Одеській клінічній лікарні на залізничному транспорті.

- Звернутися до Одеської ОДА з проханням створити робочу групу, залучивши до її складу народних депутатів, представників ОДА та Одеської обласної ради для опрацювання питання забезпечення належної роботи Одеського обласного центру нефрології та діалізу Одеської обласної ради. Питання про результати роботи цієї групи планується заслухати на засіданні Комітету у десятиденний термін.

- Доручити народному депутату Оксані Дмитрієвій спільно з Департаментом охорони здоров’я Одеської ОДА опрацювати питання організації в Одеській області надання медичної допомоги хворим методом трансплантації, у тому числі пацієнтам з хронічною нирковою недостатністю.

- Головному управлінню Нацполіції в Одеській області та Головному управлінню Держпродспоживслужби в Одеській області посилити контроль за дотриманням на території області встановлених карантином обмежувальних протиепідемічних заходів.