Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг рекомендує Верховній Раді прийняти в другому читанні та в цілому законопроект щодо сертифікації оператора системи передачі

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
09 квітня 2021, 16:42

Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг на своєму засіданні 9 квітня розглянув  законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сертифікації оператора системи передачі, 3364-1-д.

Голова Комітету Андрій Герус зазначив, що однією зі стратегічних цілей є синхронізація з європейськими ринками та запровадження в Україні європейських правил роботи. «Один із шляхів її досягнення - приєднання України до європейської енергетичної системи шляхом синхронізації. Важливою умовою цього є сертифікація  НЕК  «Укренерго», яку проводить Енергетичне Співтовариство. Така сертифікація планується на 2023 рік», - зазначив Голова Комітету.

Законопроект  3364-1-д розроблено з метою здійснення сертифікації оператора системи передачі електричної енергії у відповідності з вимогами Третього енергопакету ЄС. Його основним завданням є законодавче врегулювання питання сертифікації оператора системи передачі електричної енергії за моделлю відокремлення ISO, яка передбачає, що оператор системи користується майном, яке забезпечує цілісність об’єднаної енергетичної системи України та диспетчерське (оперативно-технологічне) управління, магістральні та міждержавні електричні мережі праві господарського відання, при цьому, зазначене майно залишається у власності держави та врегулювання кризи неплатежів на ринку електричної енергії.

За результатами розгляду Комітет рекомендує Верховній Раді внести до  порядку денного, прийняти в другому читанні та в цілому законопроект щодо сертифікації оператора системи передачі. За словами Голови Комітету Андрія Геруса,  законопроект може бути розглянутий на наступному тижні.