Комітет з питань інтеграції України до ЄС заслухав звіт про виконання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у сфері телекомунікаційних, поштових та кур'єрських послуг

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
08 квітня 2021, 16:50

 
На засіданні 7 квітня Комітет з питань інтеграції України до ЄС заслухав звіти представників Міністерства інфраструктури України, Міністерства цифрової трансформації, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв`язку та інформатизації, а також Проекту ЄС-ПРООН з парламентської реформи. Представники цих установ надали інформацію про те, як Україна виконує свої зобов’язання за Угодою про асоціацію у сфері телекомунікаційних, поштових та кур'єрських послуг.

Як зазначалося під час засідання, співпраця України та ЄС у цій сфері має допомогти Україні інтегруватися у внутрішній ринок таких послуг в ЄС. Однак, щоб досягти цього, за Угодою про асоціацію, Україна має спершу привести своє законодавство у сфері телекомунікаційних, поштових та кур'єрських послуг у відповідність із правом Європейського Союзу. Якщо це буде успішно реалізовано, - Україна зможе отримати взаємний «режим внутрішнього ринку» для поштових послуг.

Режим внутрішнього ринку - це відсутність будь-яких обмежень свободи заснування юридичних осіб ЄС або України на території будь-якої з них, — йдеться в аналітичному звіті (https://www.civic-synergy.org.ua/analytics/integratsiya-u-ramkah-asotsiatsiyi-dynamika-vykonannya-ugody-mizh-ukrayinoyu-i-yes-3-e-vydannya /). Тобто фактично, компанії отримають право надавати свої послуги на території іншої сторони. На практиці це означає, що для поштового сектору скасують ліцензування у цій сфері, крім ліцензування універсальних послуг. Поки що українські підприємства напряму на європейському ринку не працюють. Вони підписують угоди про співпрацю з європейськими операторами, за якими кожна сторона надає поштові послуги на території своєї країни.

Ринок послуг поштового зв’язку має важливе значення, адже з урахуванням вигідного географічного розташування Україна може отримати перспективний ринок транзитера поштової логістики для країн Європейського Союзу.

На сьогодні найбільшим поштовим оператором України є «Укрпошта». Великими поштовими операторами також є «Нова пошта» та «Meest Express». «Укрпошта» є лідером з відправлення листів (90,6% ринку), а «Нова пошта» — з відправлення посилок (60-70% ринку).

Інтеграція до європейського ринку поштових послуг означає не лише доступ українських компаній до ринку ЄС, а й більш вільний доступ європейських компаній до внутрішнього ринку України, отже, зростання конкуренції на ньому для українських компаній.

Проект ЄС-ПРООН з парламентської реформи на запит Комітету з питань інтеграції України до ЄС провів аналіз виконання Україною своїх зобов’язань за Угодою у сфері телекомунікаційних, поштових та кур'єрських послуг. За даними цього аналізу, Україна у згаданій сфері на сьогодні імплементувала лише три директиви Європейського Союзу у своє законодавство. Одну з цих директив уже скасовано в ЄС. Імплементувати потрібно ще 8 актів права Євросоюзу. У Верховній Раді з цією метою зареєстровано такі проекти законів:

4066, «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектру та надання послуг поштового зв’язку України» від 07.09.2020 року.

4353, «Про поштовий зв’язок» від 10.11.2020 року.

4354 «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності в галузі поштового зв’язку» від 10.11.2020 року.

У Міністерстві цифрової трансформації України переконані, що законопроект №4066, який перебуває на розгляді Верховної Ради треба розглянути якнайшвидше. Його ухвалення дасть змогу наблизити законодавство України у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектру та надання послуг поштового зв’язку до європейського та створить правове поле для важливих змін у цій сфері.