Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект про приведення у відповідність із Бюджетним кодексом плати за спеціальне використання об'єктів тваринного світу та природних рослинних ресурсів

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
08 квітня 2021, 11:08

7 квітня у форматі відеоконференції відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Комітет розглянув законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо приведення у відповідність із Бюджетним кодексом України плати за спеціальне використання об'єктів тваринного світу та природних рослинних ресурсів» (№5200).

Законопроектом пропонується внести зміни до законів «Про тваринний світ», «Про мисливське господарство та полювання» та «Про рослинний світ» щодо заміни слова «збір» у всіх відмінках словом «плата» у відповідному відмінку, оскільки, відповідно до Бюджетного кодексу України, до доходів загального фонду місцевих бюджетів зараховується плата за використання інших природних ресурсів.

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Члени Комітету повторно розглянули у другому читанні проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо охорони водних біоресурсів та середовища їх існування» (№2765).

Проектом пропонується посилити відповідальність за порушення правил використання об’єктів тваринного світу, а саме риби та інших водних біоресурсів, а також посилення відповідальності за порушення вимог щодо охорони середовища їх перебування (забруднення, проведення днопоглиблювальних, берегоукріплювальних, гідромеліоративних робіт) і шляхів міграції, переселення, акліматизації та схрещування.

Народний депутат Олександр Маріковський поінформував, що Комітет з питань правоохоронної діяльності висловив ряд зауважень до даного законопроекту, однак, під час підготовки до другого читання, вони не були подані у вигляді поправок народними депутатами. Зокрема, зауваження стосуються необхідності конкретизації ряду понять. Олександр Маріковський запропонував змінити рішення Комітету про підтримку законопроекту у другому читанні.

Комітет скасував своє попереднє рішення від 30 вересня 2020 року щодо законопроекту №2765 і прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді направити його на повторне друге читання.

Члени Комітету прийняли рішення щодо направлення на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дерегуляції розробки родовищ корисних копалин, переробки мінеральної сировини та проведення гірничих робіт» (№5127), оскільки він значною мірою дублює комплексний законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підтримки розвитку вітчизняних галузей надрокористування» (№4187).

Також Комітет рекомендує Верховній Раді направити на доопрацювання законопроекти:

- «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сприяння розвитку сфери вирощування енергетичних рослин» (№5227);

- «Про внесення змін до статті 288 Податкового кодексу України щодо орендної плати для земельних ділянок, на яких вирощуються енергетичні рослини» (№5228);

- «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо криміналізації відповідальності за невиконання законних вимог посадових осіб, які здійснюють державний контроль у галузі охорони навколишнього природного середовища» (№5204).

За результатами розгляду проекту Закону «Про внесення змін до розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо зменшення дефіциту брухту чорних металів на внутрішньому ринку" (№5175), Комітет прийняв рішення рекомендувати Комітету з питань економічного розвитку, визначеному головним з його розгляду, прийняти законопроект за основу.

Члени Комітету також прийняли рішення запропонувати Комітету з питань транспорту та інфраструктури, визначеному головним із опрацювання законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування системи перевезень пасажирів автомобільним та міським електричним транспортом відповідно до стандартів Європейського Союзу» (№5149), рекомендувати Верховній Раді прийняти його за основу.

Окрім цього, на засіданні було розглянуто питання масової загибелі птахів, в тому числі червонокнижних видів, на території Херсонської області, зокрема Біосферного заповідника "Асканія-Нова" імені Ф.Е. Фальц-Фейна Національної академії аграрних наук України.

Голова підкомітету з питань лісових ресурсів, об’єктів тваринного та рослинного світу, природних ландшафтів та об‘єктів природно-заповідного фонду Юлія Овчинникова поінформувала: «Станом на сьогодні, загинуло більше двох тисяч тварин».

За її інформацією, дослідження показали, що тварини загинули в результаті дії отруйної речовини, яку використовують на полях 52 агрофірми Херсонської області. Для того, щоб розібратися в ситуації, створено робочі групи при Херсонській обласній державній адміністрації та Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів. Прокуратурою відкрито дев’ять кримінальних проваджень.

Юлія Овчинникова наголосила на необхідності «підняти дане питання на найвищий рівень».

«Збитки для держави становлять більше шести мільйонів гривень. Люди повинні нести відповідальність за те, що відбулося», - підкреслила доповідач, запропонувавши Комітету взяти дане питання під свій контроль, а також врегулювати це питання шляхом внесення змін і законодавство.

В обговоренні взяли участь представники Херсонської ОДА, прокуратури, профільного міністерства і природоохоронних організацій.

Комітет доручив Юлії Овчинниковій розробити рекомендації за результатами розгляду даного питання.

Також народні депутати прийняли рішення про проведення комітетських слухань на теми: "Розвиток законодавчих засад екологічного страхування в Україні" (22 квітня 2021 року) і "Розподіл використання екологічного податку в Україні" (29 квітня 2021 року).