Руслан Стефанчук розповів про роботу Верховної Ради України під час карантину

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
07 квітня 2021, 10:45

 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук розповів, як працює Парламент України в умовах пандемії.

Верховна Рада України не пішла на карантин

За словами Руслана Стефанчука, наразі народні депутати України працюють у комітетах.

«Рада змінила календарний графік, аби було менше пленарних засідань і не було скупчень, тому що понад 170 депутатів уже перехворіли на Covid, а деякі з них — вже тричі. Ми будемо збиратися на позачергові засідання для розв’язання важливих питань, аби законотворча діяльність не припинялася. Звичайно, такі епідеміологічні стрибки загальмовують діяльність, але я дуже сподіваюся, що з основними завданнями ми впораємося», — зазначив він.

Перший віцеспікер Парламенту України додав, що, зважаючи на важливість дотримання карантинних заходів, чимало засідань та нарад проводяться онлайн.

Про ідею впровадження дистанційного голосування

Руслан Стефанчук нагадав, що минулого року Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк змушена була вести засідання Парламенту України, оскільки її колеги по президії хворіли на коронавірус.

«Добре, що Олена Кондратюк узяла на себе цю ношу проведення сесії. А уявіть, якби в цей період, не дай Бог, і вона захворіла —  Верховна Рада паралізована. У мене була ідея, яку я вніс до Парламенту України з початком пандемії. Це був один із перших законопроєктів у Європі, який передбачав можливість у виключних випадках дистанційного проведення засідань Верховної Ради. Але його не підтримали, хоча цей режим запровадили на рівні комітетів, які тепер у ньому прекрасно працюють», — повідомив політик.

Перший заступник Голови Парламенту зазначив, що оскільки Парламент України є єдиним законодавчим органом, необхідно мати запобіжник у разі, якщо він не може зібратися і прийняти важливі рішення.

«Зокрема, введення надзвичайного стану чи, не дай Бог, воєнного стану. Чинний Регламент фактично унеможливлює прийняття таких рішень. А ми маємо запровадити для виключного переліку питань можливість дистанційного голосування. Водночас не треба нічого вигадувати — ці речі зараз прекрасно працюють у Європейському парламенті. Мені відверто було прикро, бо в Україні розробили перший такий законопроєкт у Європі, а ми чекали, поки європейці це запровадять», — підкреслив Руслан Стефанчук.

Наразі триває робота над низкою законопроектів

Перший віцеспікер Парламенту України перелічив законопроекти, над якими працює.

«По-перше, зараз ми розробляємо законопроект про засади правотворчої діяльності, який буде зареєстрований найближчим часом. Парламент повинен отримати нові обов’язкові правила, пов’язані з правотворчою діяльністю, і в результаті мати єдиний законодавчо врегульований підхід до правотворчої діяльності та систематизації законодавства.

По-друге, до 11 квітня триватиме громадське обговорення законопроекту про місцевий референдум. Протягом  двох тижнів проходитиме масштабне публічне обговорення на тему «Місцеві референдуми: пошук ефективного механізму народовладдя», де відбуватиметься дискусія щодо предмету, адміністрування проведення місцевих референдумів, фінансування і правових наслідків», — розказав Руслан Стефанчук.

За його словами, паралельно напрацьовуються законопроекти з питань, які в усьому світі називаються «recalls», законопроекти про електронні петиції й щодо електронного голосування. Також розглядається питання народовладдя не тільки на рівні влади законодавчої та виконавчої, а й на рівні судової.

«По-третє, триває громадське обговорення проекту Концепції оновлення Цивільного кодексу України. В межах Робочої групи з підготовки законопроекту з рекодифікації (оновлення) цивільного законодавства України ми визначили основні напрямки регламентації життя на щодень кожного громадянина України.

Крім цього, до першого читання готуються зареєстровані мною законопроекти «Про дерадянізацію законодавства України», «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо заборони розміщення реклами на автошляхах», «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення процесу планування законопроектної роботи Верховної Ради України» тощо. У другому читанні розглядатимуться законопроекти «Про внесення змін до деяких законів України щодо статусу національного та ефективного управління закладами освіти й державним майном», «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості інформації про розмір оплати праці в державних компаніях»», — нагадав Руслан Стефанчук.

Джерело: Секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради України