Комплексна парламентська просвіта відкриє шлях до кращого розуміння функцій, ролі і значення Верховної Ради в житті суспільства, - Олена Кондратюк

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
06 квітня 2021, 18:44


 

6 квітня Освітній центр Верховної Ради України та ГО «Агенція розвитку освітньої політики» провели  онлайн-колоквіум на тему парламентської просвіти для освітян Львівщини.

Відкриваючи онлайн-колоквіум, Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк зазначила, що, «на жаль, далеко не всі знають, що таке Верховна Рада України як інституція, як окремий орган, які його функції, значення, а також роль парламенту в житті громади в умовах саме парламентсько-президентської республіки України». «Нам справді бракує системної парламентської просвіти. Власне, зараз спільно з Освітнім центром, з нашими міжнародними партнерами працюємо над розробкою і затвердженням програми комплексної парламентської просвіти. І я вірю, що спільні зусилля дадуть добрі результати», - підкреслила віцеспікерка.

З вітальним словом до освітян Львівщини звернувся і Директор Програми USAID Рада Ігор Когут.

У ході колоквіуму, участь в якому взяли понад 120 представників регіону, було представлено комплексну програму парламентської просвіти.

Спільні напрацювання презентувала експертка з парламентської просвіти та залучення громадян Офісу Парламентської реформи ЄС-ПРООН Марія Савіна.

Програма покликана підвищити рівень обізнаності щодо роботи парламенту, інструментів взаємодії громадян з парламентом та участі у законодавчому процесі. Вона розрахована на учнів, студентів і дорослих.

Із темою «Парламентська освіта в школі: практичний аспект» виступила також голова ГО «Агенція розвитку освітньої політики» Людмила Паращенко.

Успішними практиками з імплементації напрацювань з парламентської громадянської просвіти поділилися також і вчителі-учасники проєкту «Розширення мережі інтерактивних парламентських просвітницьких осередків для учнів молодшої та середньої школи», зокрема, педагог-організатор Дубенської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 6 Дубенської міської ради Рівненської області Олеся Сімак.

Захід став заключним у дводенній програмі Днів парламенту на Львівщині, які проводяться у партнерстві з ГО «Інтерньюз-Україна» в рамках проєкту із забезпечення експертного та організаційного супроводу діяльності, спрямованої на посилення комунікаційної спроможності українського парламенту, що реалізується за підтримки Програми USAID РАДА та виконується Фондом Східна Європа.