Проведено три засідання Робочої групи Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування щодо напрацювання комплексних змін у виборче законодавство з метою уніфікації механізмів правового регулювання виборчого процесу

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
06 квітня 2021, 11:00

Засідання Робочої групи щодо напрацювання комплексних змін у виборче законодавство з метою уніфікації механізмів правового регулювання виборчого процесу відбулися 11, 25 березня та 1 квітня 2021 року. У зв’язку з загостренням ситуації, пов’язаної із поширенням коронавірусної інфекції COVID-19, два останні засідання Робочої групи були проведені в режимі відеоконференції на платформі програми Zооm.

На першому засіданні членами Робочої групи розглядались організаційні питання діяльності Робочої групи, погоджено орієнтовний план її роботи. Інші два засідання були присвячені обговоренню та аналізу проблематики основних засад виборчого процесу на місцевих виборах за наступними темами: участь незалежних кандидатів при пропорційній системі та визначення їх статусу, зміна порогу застосування виборчої системи, територіальна організація виборів та форма виборчого бюлетеня.

За наслідками обговорення Робоча група дійшла згоди щодо необхідності продовження дискусії з цих питань з метою напрацювання спільних узагальнених пропозицій.

Участь у засіданнях взяли народні депутати України, представники Міністерства розвитку громад та територій України, Центральної виборчої комісії, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, неурядових та міжнародних організацій, науковці, експерти.

Наступне засіданні Робочої групи відбудеться 8 квітня 2021 року в режимі відеоконференції на платформі програми Zооm. Теми для обговорення: проведення виборів в окремих громадах Донецької та Луганської областей поблизу лінії розмежування; доступність та інклюзія у виборчому процесі.