Комітет з питань освіти і науки рекомендує Верховній Раді прийняти за основу та в цілому законопроект щодо розширення можливостей для трансформації освітньої мережі та захисту прав учасників освітнього процесу

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
05 квітня 2021, 18:00

 
 

На засіданні Комітету з питань освіти і науки, що відбулося 31 березня, народні депутати розглянули законопроекти про внесення змін до п. 3 розділу Х «Перехідні та прикінцеві положення» Закону України «Про повну загальну середню освіту» щодо розширення можливостей для трансформації освітньої мережі та захисту прав учасників освітнього процесу (№5138) та альтернативний до нього (№5138-1).

Представляючи законопроект, народний депутат Юлія Гришина зазначила, що питання трансформації мережі санаторних і спеціальних шкіл перебувають на постійному контролі Комітету. За її словами, це дуже важливе та складне питання для суспільства, тому потрібно приймати зважені рішення. «У минулому році ухвалили Закон, яким відстрочили трансформацію санаторних шкіл на рік. Але не всі засновники зважено підійшли до цього питання. Є місцеві громади, які успішно трансформували навчальні заклади, але є такі, де закривають спеціальні та санаторні школи», - зазначила Юлія Гришина.

За її словами, законопроект №5138 пропонує відтермінувати до 2024 року трансформацію санаторних шкіл. Але, у результаті обговорення, парламентарії дійшли висновку, що це значний термін. Альтернативним проектом Закону пропонується перенести трансформацію санаторних шкіл на рік - до липня 2022 року та передбачається зобов’язати засновників погоджувати в Міністерстві освіти і науки проекти рішень про ліквідацію та реорганізацію санаторних та спеціальних шкіл, а також навчально-реабілітаційних центрів.

За результатами обговорення Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу та в цілому законопроект №5138-1, а законопроект №5138 направити на доопрацювання суб’єкту законодавчої ініціативи.

Також Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти за основу та в цілому проект Постанови про відзначення 100-річчя з часу заснування Кременчуцького національного університету імені Михайла Остроградського (у 2021 році), № 4666.

Кременчуцький національний університет є найстарішим технічним університетом в Україні та у Східній Європі. Прийняття Постанови сприятиме визначенню статусу Університету як провідного закладу вищої освіти України у підготовці висококваліфікованих спеціалістів, науковців, регіональної еліти, міжнародному визнанню та залученню громадських, наукових, освітніх і культурних кіл, у тому числі на міжнародному рівні, до відзначення ювілейної дати Університету.