Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендує Верховній Раді прийняти в цілому законопроект щодо уточнення переліку первинних водокористувачів

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
02 квітня 2021, 15:40

31 березня відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування у форматі відеоконференції.

Комітет розглянув у другому читанні законопроект «Про внесення змін до Водного кодексу України щодо уточнення переліку первинних водокористувачів» (№3969).

Законопроект спрямований на приведення статті 42 Водного кодексу України у відповідність до вимог положень Постанови Кабінету Міністрів від 26.10.2011 № 1101 «Про затвердження переліку платних послуг, які надаються бюджетними установами, що належать до сфери управління Державного агентства водних ресурсів» у частині зобов'язання первинних водокористувачів укладати господарські договори з підприємствами водної галузі і законодавчого закріплення надання платних послуг, пов’язаних з подачею води юридичним і фізичним особам з меліоративних систем і водних джерел для поливу зрошуваних або зволоження осушених земель, промислових і комунальних потреб, а також поливу городів, садів і богарних земель та наповнення наливних водойм.

До проекту Закону народними депутатами подано 29 пропозицій та поправок, із яких пропонується врахувати 13, три - врахувати частково, чотири – редакційно і дев’ять – відхилити.

Комітет рекомендував Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні та в цілому в редакції, затвердженій Комітетом.

Також у другому читанні був розглянутий проект Закону «Про внесення змін до статті 16 Закону України «Про охорону атмосферного повітря» щодо регулювання господарської діяльності з озоноруйнівними речовинами та фторованими парниковими газами» (№4259).

Проектом Закону передбачається ст. 16 Закону «Про охорону атмосферного повітря» доповнити новою частиною, відповідно до якої відносини щодо виробництва, імпорту, експорту, зберігання, використання, розміщення на ринку та поводження з озоноруйнівними речовинами, фторованими парниковими газами, товарами та обладнанням, які їх містять або використовують, що впливає на озоновий шар та на рівень глобального потепління, регулюються Законом «Про регулювання господарської діяльності з озоноруйнівними речовинами та фторованими парниковими газами» та іншими нормативно-правовими актами.

До проекту було подано шість поправок, чотири з яких пропонується відхилити, а дві – врахувати.

Члени Комітету ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні та в цілому.

Комітет розглянув проект Закону «Про приєднання України до Конвенції про Європейський інститут лісу» (№0094) і ухвалив рішення запропонувати Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу, визначеному головним з підготовки даного законопроекту, рекомендувати Верховній Раді прийняти його в цілому як Закон.

Члени Комітету підтримали прийняття за основу двох законопроектів, з підготовки яких не є головним: «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення пенсійного законодавства» (№4668-1), який спрямований на вдосконалення пенсійного забезпечення громадян, недопущення погіршення умов виходу на пенсію та умов індексації пенсій і «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання пільг громадянам України, що звертаються за вчиненням консульських дій» (№5015, доопрацьований), яким пропонується деталізувати перелік осіб, які матимуть право на отримання пільг при сплаті консульського збору за вчинення окремих консульських дій в закордонних дипломатичних установах України під час перебування за кордоном.

За результатами розгляду проекту Постанови Верховної Ради «Про імплементацію Національного плану скорочення викидів від великих спалювальних установок» (№5129), учасники засідання прийняли рішення запропонувати Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, визначеному головним з його опрацювання, рекомендувати Верховній Раді прийняти в цілому з урахуванням зауважень Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Розглянувши доопрацьований законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про Червону книгу України» (щодо посилення охорони рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів тваринного і рослинного світу, занесені до Червоної книги України)» (№4570), Комітет ухвалив рішення рекомендувати Верховній Рада повторно повернути його суб'єкту права законодавчої ініціативи на доопрацювання.

Також Комітет рекомендує Верховній Раді направити на доопрацювання проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про волонтерську діяльність» (№5029).

Окрім цього, Комітет затвердив рекомендації за підсумками слухань на тему: «Участь України у Європейському зеленому курсі» з урахуванням зауважень, висловлених під час засідання.