У «Відомостях Верховної Ради України» опубліковано Закон про захист прав осіб з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, яким встановлено інвалідність

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
02 квітня 2021, 17:15

У черговому номері збірника нормативно-правових актів парламентського видавництва «Відомості Верховної Ради України» №14 від 2 квітня 2021 року опубліковано два закони і ряд постанов, прийнятих під час четвертої і п’ятої сесій Верховної Ради дев’ятого скликання.

Опубліковано Закон «Про надання будівельної продукції на ринку», який визначає правові та організаційні засади введення в обіг або надання будівельної продукції на ринку шляхом встановлення правил для вираження показників, пов’язаних із суттєвими експлуатаційними характеристиками такої продукції, а також застосування щодо такої продукції знака відповідності технічним регламентам. Закон набуде чинності 1 січня 2023 року.

У віснику міститься текст Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту прав осіб з числа дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, яким встановлено інвалідність».

Закон дозволяє прийомним дітям, за їх вибором, продовжувати проживати і виховуватися у прийомній сім’ї або дитячому будинку сімейного типу після досягнення 18-річного віку до закінчення закладу загальної середньої, професійної (професійно-технічної), фахової передвищої чи вищої освіти.

Водночас, батьки-вихователі виконують свої обов’язки стосовно осіб з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування до закінчення навчання навіть у разі їх окремого проживання.

Особи з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, яким встановлено інвалідність, за їхнім вибором можуть продовжити проживати та виховуватися у прийомній сім’ї або дитячому будинку сімейного типу до досягнення ними 23-річного віку незалежно від того, чи вони продовжують навчання.

Місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування мають забезпечувати надання таким дітям (особам) під час їх проживання у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу додаткових соціальних, медичних, реабілітаційних та інших послуг відповідно до законодавства.

Закон набув чинності 30 грудня 2020 року.

Також опубліковано постанови Верховної Ради прийняті на ІV сесії дев’ятого скликання про зміну і встановлення меж міст: Корюківка Корюківського району Чернігівської області, Радехів Червоноградського району Львівської області і Великі Мости Червоноградського району Львівської області.

Довідково: Бюлетень «Відомості Верховної Ради України» видається відповідно до вимог Указу Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності».