Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
30 березня 2021, 09:36

 

Члени Комітету під час засідання 29 березня розглянули проект Закону про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України у зв'язку із внесенням змін до Податкового кодексу України щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету» №5156, поданий Президентом України, і альтернативний законопроект №5156-1, поданий народним депутатом А.Ніколаєнком.

Законопроект №5156 доповіла представник Офісу Президента Ольга Дяченко. Вона зазначила, що метою законопроекту є «забезпечення бажаного результату одноразового (спеціального) добровільного декларування фізичними особами активів», передбаченого внесенням змін до Податкового кодексу щодо стимулювання детінізації доходів та підвищення податкової культури громадян шляхом запровадження добровільного декларування фізичними особами належних їм активів та сплати одноразового збору до бюджету.

Проектом пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу та Кримінального процесуального кодексу, якими: доповнити КУпАП новою ст. 22-1, додавши до переліку підстав, що виключають адміністративну відповідальність, звільнення від адміністративної відповідальності у зв’язку із подачею одноразової (спеціальної) добровільної декларації; уточнити склад правопорушення, передбаченого ст. 164-1 КУпАП «Порушення порядку подання декларації про доходи та ведення обліку доходів і витрат»; доповнити ст. ст. 212 та 212-1 Кримінального кодексу новими частинами 6 та 5 відповідно, у яких встановити, які саме діяння не вважатимуться умисним ухиленням від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів) та/або умисним ухиленням від сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування чи страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування; доповнити Кримінальний кодекс новою ст. 232-3 «Незаконне розголошення, передача або надання доступу до інформації, що міститься в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації» тощо.

Голова підкомітету Олександр Бакумов доповів альтернативний проект №5156-1. Він також зазначив, що законопроекти є тотожними, а відмінністю між ними є різні розміри штрафів у Кодексі України про адміністративні правопорушення.

Олександр Бакумов запропонував Комітету підтримати за основу проект №5156, а проект №5156-1 - відхилити.

Члени Комітету під час обговорення підтримали законодавчу ініціативу Президента України. Народні депутати зазначали, що прийняття законопроекту стимулюватиме детінізацію доходів та підвищення податкової культури громадян та сприятиме виведенню з тіні доходів, прихованих від оподаткування.

Комітет за результатами голосування прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу законопроект №5156, а альтернативний проект №5156-1 - відхилити.