Прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до розділу IV "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про споживче кредитування" (щодо кредитів, наданих в іноземній валюті)»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
19 березня 2021, 14:21

Законопроект спрямований на відновлення платоспроможності позичальників, які отримали споживчі кредити в іноземній валюті, але не змогли своєчасно здійснювати платежі за цими кредитами.

Законопроект передбачає запровадження загального механізму реструктуризації усіх споживчих валютних кредитів фізичних осіб шляхом конвертації їх у гривню і визначає порядок та умови проведення такої реструктуризації.

При подальшому доопрацюванні законопроекту планується передбачити, що обов'язковій реструктуризації мають підлягати лише споживчі кредити в іноземній валюті, які відповідають Закону України "Про споживче кредитування" і по яких станом на 01 січня 2014 року відсутня прострочена заборгованість.

Також планується передбачити, що обов’язкова реструктуризація зобов’язань здійснюється протягом 60 днів з дня надходження до нього письмової заяви позичальника про проведення реструктуризації за курсом, який розраховується як середнє значення між курсом відповідної іноземної валюти, встановленим Національним банком України на день укладення договору та її курсом, встановленим на день проведення реструктуризації.

Окремо пропонується врегулювати питання реструктуризації за кредитами, зобов'язання за якими забезпечені єдиним житлом, що знаходиться на тимчасово окупованій території.

Верховна Рада надала доручення Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики доопрацювати зазначений законопроект в частині внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо можливості проведення реструктуризації за кредитними договорами, за якими судом прийнято рішення щодо звернення стягнення на єдине житло позичальника, але таке рішення не виконано внаслідок дії Закону України "Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті".

Також Комітет має вирішити питання про продовження дії Закону "Про мораторій на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті" на час проведення реструктуризації.

Проект Закону зареєстровано за № 4475