Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
18 березня 2021, 16:06

 

Члени Комітету розглянули проект Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» №4540 на засіданні 17 березня.

Законопроект доповіла. Перший заступник Міністра охорони здоров’я Ірина Садовяк. Необхідність прийняття проекту вона обумовила недопущенням зростання кількості хворих на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, яке відбувається зараз, та тим, що частина хворих на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, які переносять хворобу в легкій формі або знаходяться у безсимптомній стадії захворювання нехтують правилами самоізоляції.

Законопроектом пропонується статтю 443 Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - Кодекс) доповнити частиною третьою, передбачивши адміністративну відповідальність за порушення особою порядку обов'язкової самоізоляції, обсервації встановлених в рішенні про карантин, якщо це не призвело до поширення особливо небезпечної хвороби.

Проектом також передбачено внесення змін до статей 219, 222, 2221, 236 Кодексу з метою реалізації повноважень виконавчих комітетів (виконавчих органів) сільських, селищних, міських рад щодо розгляду справ про адміністративні правопорушення, що передбачені частиною третьою статті 443 Кодексу, реалізації повноважень органів Національної поліції, органів державної санітарно-епідеміологічної служби щодо складання протоколів та розгляду справ про адміністративне правопорушення, передбачене частиною третьою статті 443 Кодексу, а також реалізації повноважень органів Державної прикордонної служби України щодо розгляду справ про адміністративні правопорушення, що передбачені частинами другою і третьою статті 443 Кодексу у разі їх виявлення в пунктах пропуску (пунктах контролю) через державний кордон України або в контрольних пунктах в?їзду-виїзду.

За словами доповідачки, прийняття законопроекту сприятиме запобіганню поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

Голова підкомітету В’ячеслав Медяник доповів рішення підкомітету з питань законодавства про адміністративні правопорушення та охоронної і детективної діяльності, який пропонує Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу.

Члени Комітету підтримали пропозицію підкомітету і прийняли рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект №4540 за основу.