У Комітеті з питань освіти, науки та інновацій відбулися слухання на тему: «Рік акредитації освітніх програм за новою процедурою: підсумки, проблеми, перспективи»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
12 березня 2021, 13:00

У Комітеті з питань освіти, науки та інновацій 11 березня відбулися слухання на тему: «Рік акредитації освітніх програм за новою процедурою: підсумки, проблеми, перспективи». Участь у слуханнях взяли народні депутати – члени Комітету, представники Міністерства освіти і науки України, Національного агентства забезпечення якості вищої освіти, закладів вищої освіти, Української асоціації студентського самоврядування, національні експерти з реформування вищої освіти та інші. Метою слухань стало обговорення актуальних проблем функціонування та розвитку системи забезпечення якості вищої освіти в Україні, окресленої у Законі України «Про вищу освіту» (2014). На обговорення були винесені питання запровадження системи акредитації освітніх програм: визначення сильних та слабких сторін, шляхи вдосконалення, а також роль процесів зовнішнього забезпечення якості вищої освіти для посилення  конкурентоспроможності вищої освіти України. Було також обговорено законодавчі зміни щодо діяльності Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти з метою вдосконалення реалізації його повноважень, а також питання врегулювання економічної складової процедури акредитації.

Міністерство освіти і науки України озвучило відповіді на запитання, які найчастіше лунають:  Які цілі переслідує акредитація? Що акредитувати? Хто має акредитувати? Чи забезпечена конкуренція на ринку акредитаційних послуг? Як акредитувати (процес та процедури)? Чи є процес акредитації прозорим та незабюрократизованим? Чи присутня корупційна складова і конфлікт інтересів у процесі акредитації? Чи є обґрунтованою та необтяжливою для ЗВО вартість акредитаційних послуг? Які наслідки для бюджету країни та ЗВО має акредитація?

У свою чергу Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти надало звіт про рік своєї діяльності, поінформувало про інформаційну систему «Сервіс акредитації освітніх програм ЗВО» та про формування експертного середовища Національного агентства, а також озвучило пропозиції щодо внесення змін до розрахунку вартості акредитації та поділилось планами і озвучило перспективи.

Участь в обговоренні винесених на слухання питань взяли також народні депутати – члени комітету та представники освітянської спільноти.

Голова Комітету Сергій Бабак закликав усіх присутніх долучитись до роботи над Рекомендаціями комітетських слухань. Тож, у десятиденний термін Комітет з питань освіти, науки та інновацій очікує на пропозиції.

Презентаційні матеріали МОН:

http://kno.rada.gov.ua/documents/doc_arch/75640.html

Презентаційні матеріали НАЗЯВО:

http://kno.rada.gov.ua/documents/doc_arch/75641.html