Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендує Верховній Раді прийняти Постанову про відзначення 60-річчя першого польоту людини у космос

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
11 березня 2021, 15:30

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на своєму засіданні 11 березня розглянув проєкт Постанови «Про відзначення 60-річчя першого польоту людини у космос» (№5210). Як зазначають автори у пояснювальній записці, біля джерел цієї визначної події стояв великий українець — головний конструктор перших ракетно-космічних систем — академік Сергій Павлович Корольов. Протягом багатьох років, коли відбувалися епохальні відкриття та досягнення космонавтики, ім’я головного конструктора залишалося засекреченим. Лише з некролога світова спільнота вперше дізналася, що батьківщиною основоположника практичної космонавтики академіка Сергія Корольова є Україна, зокрема місто Житомир. Проєктом Постанови рекомендується у квітні 2021 року урочисто відзначити на державному рівні 60-річчя першого польоту людини у космос, Кабінету Міністрів України рекомендується забезпечити проведення відповідних заходів, включити капітальний ремонт «Національного музею космонавтики ім. С.П. Корольова» Житомирської обласної ради до програми «Велике будівництво».

«До 12 квітня залишилося небагато часу, а нашій державі разом із міжнародними партнерами, з якими ми беремо участь у різноманітних космічних програмах, — зі Сполученими Штатами Америки, з НАСА, з Європейською космічною агенцією — варто гідно відсвяткувати цю спільну перемогу людства, яка відбулася виключно завдяки видатним українцям», — підкреслив голова Комітету Микита Потураєв. За результатами обговорення Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді України прийняти цю Постанову.


Комітет також розглянув у другому читанні проєкт Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення відкритості інформації про розмір оплати праці в державних компаніях (№3952) із врахуванням зауважень Головного юридичного управління Апарату Верховної Ради України. Основні зауваження стосувалися забезпечення відкритості інформації про заробітні плати наглядових рад унітарних державних/комунальних підприємств. Комітет рекомендував Верховній Раді ухвалити цей законопроєкт у другому читанні та в цілому.

Крім того, Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді ухвалити у другому читанні та в цілому проєкт Закону про внесення змін Закону України «Про туризм» щодо розширення кола суб'єктів надання готельних послуг (№2673). Метою законопроєкту є створення сприятливих умов для розвитку готельної інфраструктури та сфери туризму шляхом розширення кола суб’єктів надання готельних послуг.