Комітет з питань екологічної політики та природокористування затвердив доопрацьований текст законопроекту щодо підтримки розвитку вітчизняних галузей надрокористування

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
04 березня 2021, 17:33

3 березня відбулося засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування у форматі відеоконференції.

Комітет розглянув доопрацьований текст законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підтримки розвитку вітчизняних галузей надрокористування» (№4187), пропонований до повторного першого читання.

Законопроект спрямований на створення прозорої, простої та зрозумілої системи користування надрами, зменшення надмірного державного впливу на галузь, підвищення конкуренції та легалізацію відносин у сфері користування надрами.

Зокрема, проектом передбачається створення Інтерактивної карти корисних копалин України і запровадження нового виду користування надрами, коли вони надаються для геологічного вивчення з подальшим видобуванням корисних копалин, також скасовується постійне надрокористування. Окрім того, пропонується збільшити строки короткострокового користування надрами, визначається порядок надання спеціальних дозволів на користування надрами, їх переоформлення через спеціальний електронний кабінет і встановлюються випадки та порядок надання такого дозволу без проведення аукціону.

Голова підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр Павло Якименко повідомив, що під час доопрацювання законопроекту були враховані зауваження Комітету з питань антикорупційної політики, а також зауваження стосовно так званих сплячих ліцензій та ряд інших, поданих народними депутатами.

Комітет під час засідання підтримав правки, які, зокрема, передбачають скасування плати за продовження дії спеціальних договорів для усіх надрокористувачів, а не тільки добувачів нафти і газу, як передбачено в чинному законодавстві. Також узгоджено норми Закону «Про нафту і газ» із Кодексом України про надра та іншими законами.

Члени Комітету домовились обговорити ряд правок під час підготовки законопроекту до другого читання.

Після обговорення текст законопроекту було затверджено у новій редакції з урахуванням правок, проголосованих під час засідання Комітету. Він буде поданий на реєстрацію як доопрацьований.

За результатами розгляду законопроектів «Про здійснення іноземних інвестицій у суб'єкти господарювання, що мають стратегічне значення для національної безпеки України» (№5011), а також «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо позбавлення Кабінету Міністрів України невластивих повноважень» (№5052) Комітетом прийнято рішення про підтримку їх прийняття за основу і направлення відповідних рекомендацій головним комітетам.

Також, Комітет доручив голові підкомітету з питань охорони і раціонального використання водних ресурсів та державного моніторингу навколишнього природного середовища, народному депутату Едуарду Прощуку підготувати для розгляду на наступних засіданнях Комітету доопрацьовані для подання на повторне перше читання законопроекти «Про запобігання, зменшення та контроль промислового забруднення» (№4167), а також «Про державний екологічний контроль» (№3091).