Руслан Стефанчук: Скасування деяких актів радянського періоду суттєво очистить законодавство України

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
04 березня 2021, 15:34

 

Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу зареєстрований Першим заступником Голови Парламенту України Русланом Стефанчуком законопроект «Про дерадянізацію законодавства України» (реєстр. №4284).

«За 30 років незалежності України ми вперше вирішили провести одну з найбільш фундаментальних реформ і очистити українське законодавство від тих нормативно-правових актів, які не застосовуються на території України. Для досягнення поставлених цілей ми запропонували: перше – внести зміни до Кодексу законів про працю України та Житлового кодексу Української РСР; друге – скасувати дію нормативно-правових актів радянського періоду, визнати такими, що не застосовуються на території України акти органів державної влади й управління Союзу РСР Української РСР і (Української СРР)», - зазначив Руслан Стефанчук.

За його словами, майже 1500 законодавчих актів органів державної влади й управління Союзу РСР, Української РСР (Української СРР) пропонується визнати такими, що не застосовуються на території України. У законопроекті №4284 дається доручення Кабінету Міністрів України протягом наступних трьох років долучитися до процесу відрадянщення та систематизації українського законодавства, провести довгоочікувану інкорпорацію.

«Ми запропонували прибрати тільки законодавчий непотріб, яким так щедро захаращене українське законодавство. Скасування деяких актів радянського періоду суттєво очистить законодавство України. Ми лише скасуємо ті анахронізми – нормативно-правові акти, що не застосовуються на території України, а тільки створюють перешкоди на шляху до систематизації та підвищення якості законодавства незалежної України», - підкреслив політик.

Як зазначив Руслан Стефанчук, найближчим часом у Парламенті України буде зареєстрований законопроект про засади правотворчої діяльності в Україні.

«Цим проектом закону пропонується встановити єдиний законодавчо врегульований підхід до правотворчої діяльності та систематизації законодавства. Однак без приведення нормативно-правового масиву у відповідність до сучасних вимог ми не зможемо рухатися далі. Це надзвичайно важливий етап на шляху до підвищення якості законодавства, що є фундаментальною функцією Верховної Ради України», - наголосив Перший заступник Голови Парламенту України.

Джерело: Секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради України