Прийнято за основу проект Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини"

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
03 березня 2021, 13:52

Законопроектом пропонується внести зміни до Кримінально-виконавчого кодексу, а також Закону України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі», у зв’язку із внесенням відповідних змін до Кримінального кодексу та Кримінального процесуального кодексу проектом Закону України «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу України та Кримінального процесуального кодексу України щодо виконання рішень Європейського суду з прав людини», якими запроваджується механізм пом’якшення покарання у виді довічного позбавлення волі.

Проектом Закону передбачається внести зміни до статтей 11, 18, 140 Кримінально-виконавчого кодексу, якими визначаються умови тримання осіб, яким довічне позбавлення волі замінено на покарання у виді позбавлення волі на певний строк.

Проектом статтю 154 Кримінально-виконавчого кодексу пропонується доповнити новою частиною одинадцятою, якою передбачається, що засуджені до довічного позбавлення волі складають особистий план реінтеграції у суспільство та додають його до подання щодо можливості представлення до заміни невідбутої частини покарання більш м’яким.

У зв’язку із необхідністю встановлення адміністративного нагляду до осіб, які були достроково звільнені від відбування покарання у виді довічного позбавлення волі, проектом пропонується внести зміни до статтей 3, 4, 6 Закону України «Про адміністративний нагляд за особами, звільненими з місць позбавлення волі».

Частину першу статті 8 Кримінально-виконавчого кодексу пропонується доповнити положенням, яким закріплюється право засуджених звертатися до суду через адміністрацію установи виконання покарань із заявами про надання електронних копій матеріалів кримінального провадження (кримінальної справи) та документів, долучених до матеріалів кримінального провадження.

Законопроектом пропонується внести зміни до статті 18 Закону України «Про транспорт», якими визначається, що страйк на підприємствах транспорту застосовується відповідно до законодавства про порядок вирішення колективних трудових спорів(конфліктів).

В статті 24 Закону України «Про порядок вирішення колективних трудових спорів(конфліктів)» передбачено визначити, що у разі введення надзвичайного стану може бути заборонено проведення страйків. За умов воєнного стану проведення страйків забороняється.

Проект Закону зареєстровано за №4048.