Руслан Стефанчук: Першочерговим завданням членів Парламенту та Уряду України є спрямувати свою роботу на підвищення якості та ефективності законодавства

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
03 березня 2021, 11:35

 


Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук розповів про своє бачення систематизації чинного законодавства під час виступу на форумі «Україна 30. Розвиток правосуддя».

«Наразі в Україні чинними є понад один мільйон нормативно-правових актів. Ми всі розуміємо, що більшість з них — це зміни та доповнення до чинного законодавства. Першочерговим завданням членів Парламенту та Уряду України є спрямувати свою роботу на підвищення якості та ефективності законодавства», — зазначив Перший віцеспікер Верховної Ради України.

За його словами, систематизації законодавства є довготривалим процесом.

«Усі країни, які працювали над систематизацією законодавства, мали надзвичайно складний і тернистий шлях. Ми почали з планування законотворчої діяльності. За 30 років незалежності України лише три роки Верховна Рада України працювала за Планом законопроектних робіт. Починаючи з 2019 року, статтею 19–1 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» ми зобов’язали Парламент України щорічно затверджувати план законопроектної роботи. З вересня 2020 року Верховна Рада України спільно з Кабінетом Міністрів та Офісом Президента України працювала над Планом законопроектної роботи на 2021 рік, який був ухвалений нещодавно. Ми розписали ті нормативно-правові акти, які будуть розроблені, представлені, обговорені та прийняті Верховною Радою України. Потім буде здійснюватися моніторинг щодо того, чи досягли вони поставленої мети», — розповів політик.

Як зазначив Руслан Стефанчук, другий блок, над яким наразі триває робота, — позбавлення законодавчого «сміття», потреба в якому вже давно відпала.

«Мною був зареєстрований законопроект «Про дерадянізацію законодавства України» (реєстр. №?4284). Ним скасовується понад тисячу актів законодавчих органів СРСР та УРСР. Крім цього, ми вже готові передати Кабінету Міністрів України понад 5000 актів Союзу РСР та Української РСР, які можна визнати такими, що не застосовуються на території України», — наголосив він.

Також, за словами Першого віцеспікера Парламенту України, необхідно окреслити подальші кроки щодо боротьби із зарегульованістю та запровадити нові обов’язкові правила, пов’язані з правотворчою діяльністю.

«На 30-у році незалежності України в нас немає єдиного законодавчого акту, який би регламентував правотворчу діяльність в Україні. У нас були дискусії щодо закону про нормативно-правові акти, закону про закони. Тож ми напрацювали законопроект про засади правотворчої діяльності, який незабаром буде зареєстрований у Парламенті України. Це уніфіковані правила у сфері правотворчої діяльності: з моменту зародження ідеї нормативно-правового регулювання, розробки відповідного проекту нормативно-правового акту, його обговорення, систематизація, а також прийняття і проведення моніторингу за подальшим втіленням», — наголосив Руслан Стефанчук.

Джерело: Секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради України