Нову редакцію Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні" через призму Європейської хартії місцевого самоврядування обговорено у Комітеті з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
01 березня 2021, 17:58

 

Комітет Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування спільно з Міністерством розвитку громад та територій, всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування, за сприянням та підтримки Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні», Програми «U-LEAD з Європою», Проекту USAID «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» ПУЛЬС, Проекту USAID «Децентралізація приносить кращі результати та ефективність» DOBRE, Проекту USAID «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства України», 1 березня провів засідання круглого столу на тему: «Нова редакція Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» через призму Європейської хартії місцевого самоврядування».

Захід відбувся у форматі відео-конференції на платформі ZOOM.

Під час круглого столу його учасники обговорили загальні положення нової редакції Закону «Про місцеве самоврядування в Україні», принципи діяльності та сфери повноважень органів місцевого самоврядування відповідно до Європейській хартії місцевого самоврядування.

Координатор розробки законопроекту, голова підкомітету з питань місцевого самоврядування та органів самоорганізації населення Дмитро Гурін представив нову редакцію проекту Закону про місцеве самоврядування. Він доповів базові норми законопроекту, виділив ті положення, які потребують доопрацювання та дискусій.

Про своє бачення розвитку місцевого самоврядування під час обговорення доповіли народні депутати Віталій Безгін, Лариса Білозір, Дмитро Микиша, Ганна Бондар, Олександр Корнієнко.

Народні депутати наголошували на актуальності законопроекту та необхідності його прийняття, адже на нього вже давно чекають органи місцевого самоврядування. Промовці відзначали системність законопроекту, який має на меті створити сучасне в Україні місцеве самоврядування з врахуванням європейського досвіду.

Окремі учасники засідання висловили чимало зауважень до норм пропонованого законопроекту та пропозицій щодо його вдосконалення.

Про очікування від нового закону під час панельної дискусії доповіли представники всеукраїнських асоціацій: Виконавчий директор Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України» Олександр Слобожан, Голова Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація об'єднаних територіальних громад» Олександр Корінний, Директор з розвитку Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування Всеукраїнської асоціації громад Ігор Абрам’юк, Президент Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад» Сергій Чернов.

Під час дискусії деякі представники органів місцевого самоврядування  висловили свої зауваження та необхідність більше приділити уваги проблематиці делегування, фінансування, єдиного виконавчого органу, проблем компенсацій.

Водночас, модератор панельних дискусій Дмитро Гурін у відповідь на зауваження щодо законопроекту, які прозвучали від деяких учасників, пояснив, що його текст був структурований з урахуванням висловлених пропозицій під час його підготовки. Він також наголошував, що цей закон, матиме великий перехідний період, коли він набере чинності.

Дмитро Гурін також зазначив, що робоча група буде працювати з усіма зацікавленими сторонами, з усіма пропозиціями, щоб розробити закон, який задовольнить усіх і перш за все представників місцевого самоврядування.

Свої пропозиції до законопроекту висловили Дніпровський міський голова Борис Філатов, Бучанський міський голова Анатолій Федорук, Бережанський міський голова Ростислав Бортник, Заступник Київського міського голови-секретар Київської міської ради Володимир Бондаренко, Заступник голови Всеукраїнської асоціації громад, депутат Немішаївської селищної ради Сергій Замідра.

Очільники міст та інші представники місцевих органів у виступах відзначали як позитивні, так і проблемні положення законопроекту, та висловили готовність долучитися до конструктивної співпраці для підготовки якісного закону.

Під час круглого столу відбулася панельна дискусія «Новий закон через призму Європейської хартії місцевого самоврядування», в якій взяли участь вітчизняні і та іноземні експерти з питань місцевого самоврядування. Промовці детально проаналізували положення законопроекту, висловили свої зауваження та пропозиції.

Під час засідання, зокрема, відбулося обговорення таких питань: чи має місцева громада бути юридичною особою, які виконавчі органи матиме місцева влада, їх повноваження, процедура, компетентність і відповідальність виконавчої влади, якими фінансовими ресурсами повинна оперувати місцева влада тощо.

Промовці також зазначали, що вони підтримують реформу децентралізації, подальший розвиток місцевого самоврядування, зусилля по створенню дієвого місцевого самоврядування в Україні. Сам законопроект вони називали хорошою базою для подальшого розвитку місцевого самоврядування, великим кроком назустріч Європейській хартії місцевого самоврядування.