Верховна Рада вимагає звіту Міністра охорони здоров’я щодо вакцинації та протидії третій хвилі пандемії коронавірусу в Україні, - Олена Кондратюк

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
01 березня 2021, 12:51


Влада має припинити самозаспокоєння і чесно визнати, – Україна вступає в третю хвилю пандемії COVID-19. На цьому під час Погоджувальної ради депутатських фракцій та груп наголосила Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк.

За її словами, Україна знову опинилася серед лідерів в Європі за кількістю інфікованих, і смертність, на жаль, також є високою. Олена Кондратюк уточнила, що ця ситуація характерна не лише для нашої країни. Так, Канцлер Німеччини Ангела Меркель днями офіційно заявила про початок третьої хвилі епідемії у своїй країні. Про третю хвилю заявив і уряд Польщі, який змушений вдаватися до нових локдаунів.

«На цьому фоні ситуація в Україні виглядає дуже загрозливою. Мізерні темпи вакцинації, яка розпочалася зі значним запізненням, – не зупинять третю хвилю. Там, де країни роблять десятки і сотні тисяч щеплень щодня, без вихідних, практично цілодобово, – МОЗ звітує про 90 щеплень цієї суботи. Щеплено трохи більше 3000 громадян», - підкреслила Заступниця Голови Парламенту.

На переконання Олени Кондратюк, такий стан речей свідчить про провал підготовки медичної системи до кампанії з вакцинації, про недовіру, навіть серед медиків, до тієї вакцини, яку Міністр охорони здоров’я привіз з Індії, і рештою, про провал комунікаційної кампанії з цього приводу.

«Тому вимагаю негайного звіту Міністра охорони здоров’я Максима Степанова на годині запитань до Уряду. Він має пояснити, яку саме вакцину він привіз, скільки вона коштує, чи закуповувалася вона напряму, або через посередників. Міністр повинен озвучити, нарешті, яка доведена ефективність цієї вакцини у відсотках, щоб зняти всі питання», - зауважила Олена Кондратюк.

Також, на її думку, сьогодні надзвичайно бракує особистих прикладів вакцинації від керівництва країни та відомих людей, які б підвищили рівень довіри до імунізації.

«Я особисто є прихильницею вакцинації від коронавірусу. Але якщо не змінити реальне ставлення громадян до вакцинації, то з такими темпами вона буде також повністю провалена», - прогнозує Заступниця Голови Верховної Ради.

О. Кондратюк звернула увагу присутніх на те, як в інших країнах реагують на виклики COVID-19 у 2021 році. Зокрема, вона відзначила голосування у Конгресі Сполучених Штатів Америки за план Президента США Джо Байдена щодо порятунку економіки та допомоги громадянам в умовах пандемії, який розрахований на 1.9 трлн доларів США.

«А де Національний план подолання негативних наслідків COVID-19 на 2021 рік від українського Уряду? Де комплекс законодавчих ініціатив? Як ми будемо допомагати малому і середньому бізнесу, вразливим групам, родинам з дітьми, тим, хто втратив і ще втратить роботу в цьому році? Що буде далі з тарифами? Всі ці питання потребують фахових відповідей від Уряду», - констатувала О. Кондратюк.

За результатами Погоджувальної ради було підтримано ініціативу Заступниці Голови Верховної Ради щодо звіту Міністра охорони здоров’я на годині запитань до Уряду.