ТСК з питань перевірки та оцінки стану АТ "Українська залізниця" направила запити до керівництва підприємства і профспілкових організацій

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
25 лютого 2021, 12:02

Відбулося третє засідання Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань перевірки та оцінки стану акціонерного товариства "Українська залізниця", розслідування фактів можливої бездіяльності, порушення законодавства України органами управління зазначеного підприємства, що призвели до значного погіршення технічного стану підприємства та основних виробничих показників.

Відкриваючи засідання, голова Тимчасової слідчої комісії Юлія Гришина повідомила, що протягом двох тижнів було сформовано великий перелік запитів і питань, відповідь на які комісія має отримати безпосередньо від Укрзалізниці. Також було сформовано список експертів, які залучатимуться до роботи ТСК.

За словами Юлії Гришиної, після протесту залізничників, який відбувся під Кабміном у зв’язку з масовими звільненнями, невиплатою заробітних плат, переведенням на чотириденний робочий тиждень і зменшенням відповідно їм заробітних плат, було прийнято рішення звернутись з листом від ТСК до профспілок, щоб отримати від них інформацію. Вона також зауважила, що планується запросити представників профспілок на одне із наступних засідань Тимчасової слідчої комісії.

Члени ТСК прийняли рішення звернутися до Голови правління АТ "Українська залізниця" з проханням про сприяння діяльності представників ТСК і в місячний термін подати в електронному вигляді інформацію, яка, зокрема, стосується вантажних і пасажирських перевезень, виробничо-промислової і ремонтної діяльності, фінансового стану, реформування і корпоративного управління товариства.

Також була підтримана пропозиція направити звернення до керівників Профспілки залізничників і транспортних будівельників України, Вільної профспілки залізничників України та Вільної профспілки машиністів України з проханням надати інформацію щодо порушень органами управління АТ "Українська залізниця" законодавства у 2015-2021 роках, що стосується організації оплати праці, колективних договорів, угод з адміністрацією, зазначивши наслідки порушень і службових осіб, причетних до прийняття рішень, що призвели до порушення законодавства.

Окрім того, на засіданні було затверджено перелік фахівців, які залучатимуться до роботи Тимчасової слідчої комісії.

Наступне, четверте, засідання Тимчасової слідчої комісії заплановано на 4 березня 2021 року.

Довідково: Постанову Верховної Ради «Про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки та оцінки стану акціонерного товариства "Українська залізниця", розслідування фактів можливої бездіяльності, порушення законодавства України органами управління зазначеного підприємства, що призвели до значного погіршення технічного стану підприємства та основних виробничих показників» було прийнято 27 січня 2021 року.