Комітет з питань екологічної політики та природокористування заслухав звіт Голови Державного агентства водних ресурсів

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
24 лютого 2021, 12:22

Комітет з питань екологічної політики та природокористування на черговому засіданні, яке відбулося у форматі відеоконференції, заслухав звіт Голови Державного агентства водних ресурсів України Валентина Шліхти про результати діяльності водогосподарської галузі за 2020 рік.

Представляючи звіт, Голова Держводагенства розповів про структуру галузі, стратегічні напрями діяльності і функції. Також він надав інформацію про проведення державного моніторингу поверхневих вод, розвиток лабораторій моніторингу вод та скринінг забруднюючих речовин.

За його інформацією, було проведено басейнові ради, на яких розглянуто питання розробки планів управління річковими басейнами, місцеві природоохоронні програми та залучення коштів місцевих бюджетів для здійснення заходів із збереження та відновлення водних ресурсів, визначено головні водно-екологічні проблеми басейнів. Також йшлося про інвентаризацію водних об'єктів та гідротехнічних споруд, впровадження директиви ЄС 2007/60/ЄС про управління ризиками затоплення і про програму діагностичного моніторингу масивів поверхневих вод.

Валентин Шліхта також зупинився на розвитку геоінформаційних систем і функціонування геопорталу «Водні ресурси України».

За словами доповідача, вдосконалення процесу надання адміністративних послуг надало змогу спростити процедуру систематизації та узагальнення звітів водокористувачів, трансформувати паперові звіти в електронну форму. З’явилася можливість перегляду узагальнених даних державного водного кадастру за розділом «Водокористування» у різних розрізах: за видами економічної діяльності, гідрографічним та водогосподарським районуванням, адміністративно-територіальним поділом та кодом водокористувача.

Голова Державного агентства водних ресурсів доповів про нормотворчу діяльність та виконання бюджетних програм.

Валентин Шліхта також поінформував про стратегічні завдання та перспективи Держводагентства на 2021 рік. Так, триватиме підготовка планів управління річковими басейнами, буде впроваджуватись державний моніторинг вод.

Серед завдань агентства також виконання плану заходів з реалізації Стратегії зрошення та дренажу в Україні на період до 2030 року, захист від шкідливої дії вод населених пунктів та сільськогосподарських угідь. Планується розвиток централізованого водопостачання сільських населених пунктів, що користуються привізною водою.

Водночас, триватиме робота над підвищенням енергоефективності водогосподарських об’єктів, розвитком геоінформаційних систем, удосконаленням системи адміністрування видачі дозволів на спеціальне водокористування.

Валентин Шліхта відповів на запитання народних депутатів України, профільних органів влади та представників громадських організацій.

Голова підкомітету з питань охорони і раціонального використання водних ресурсів та державного моніторингу навколишнього природного середовища Едуард Прощук наголосив на важливості водної галузі для економіки країни та повсякденного життя громадян, водночас, відзначивши постійне недофінансування її потреб.

Він розповів про проблеми, викликані інтенсивним використанням води у річці Дніпро, а також значні втрати очищеної прісної води при транспортуванні через застарілі системи водопостачання, які «ледь не досягають показника забору води з підземних джерел».

Едуард Прощук також зупинився на вирішенні проблем, викликаних паводками на західній Україні у другій половині 2020 року і зазначив, що на поточний рік у бюджеті закладено близько 150 мільйонів гривень на програму захисту від шкідливої дії вод.

За результатами обговорення Комітет вирішив взяти до відома звіт Голови Держводагентства.

Окрім цього, Комітет розглянув лист Едуарда Прощука та вирішив взяти до відома інформацію щодо стану впровадження Директиви 2007/60/ЄС та підготовки до можливих повеней та паводків.

Було також підтримано пропозицію рекомендувати Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів, Державному агентству водних ресурсів, Державній службі України з надзвичайних ситуацій доповісти про стан підготовки та пропуску льодоходу, повені та паводків у 2021 році, про стан підготовки впровадження Директиви 2007/60/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 23 жовтня 2007 року про оцінку та управління ризиками затоплення в рамках Угоди про Асоціацію України та ЄС.

Під час засідання Комітет затвердив предмети відання підкомітету з питань охорони і раціонального використання водних ресурсів та державного моніторингу навколишнього природного, підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр.