У Комітеті з питань економічного розвитку відбулися слухання щодо ефективності та реалізації закону, спрямованого на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням COVID-19

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
23 лютого 2021, 14:21

Слухання на тему: «Ефективність та реалізація Урядом Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» відбулися у Комітеті з питань економічного розвитку 18 лютого у форматі відеоконференції.

Засідання відкрив голова Комітету Дмитро Наталуха, який є одним із авторів законопроекту і координатором групи народних депутатів, яка розробляла у березні 2020 року так званий другий антикризовий економічний пакет реагування на негативні наслідки короновірусу та епідемії на українську економіку. Він зазначив: «Ці слухання покликані започаткувати важливу практику моніторингу виконання законодавства виконавчою владою, яка його ефективність. Якщо не виконується, чи виконується неефективно - спробувати зрозуміти чому, чи можемо ми, депутати, від себе зробити щось, щоб покращити цей процес, чи може уряд дати рекомендації органам виконавчої влади, іншим органам державної влади для того, щоб робити це ефективно. Проговорити також такий інструмент парламентського контролю, як моніторинг виконання і ефективності реалізації урядом законів, на прикладі саме цього другого антикризового пакету».

За словами Дмитра Наталухи, перший аналіз було вирішено провести на прикладі Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)», оскільки він містить конкретні кроки і терміни їх реалізації.

У комітетських слуханнях взяли участь народні депутати, представники центральних органів виконавчої влади, Вестмінстерської фундації за демократію в Україні, Посольства Великої Британії в Україні і громадських організацій.

Політичний радник Посольства Великої Британії в Україні Кейт Давенпорт у своєму виступі розповіла, що Великобританія має давні традиції моніторингу реалізації законодавства і висловила сподівання, що запровадження такої програми в Україні буде корисним, особливо під час коронавірусу.

Також виступила представник Вестмінстерської фундації за демократію в Україні Галина Шевчук, яка зазначила, що це перший, пілотний проект оцінки законодавства, після того, як воно було ухвалене. На її думку, головною інновацією проекту є можливість законотворців безпосередньо поспілкуватися із громадськістю, а також поставити запитання виконавчій владі. За підсумками засідання має бути ухвалений звіт.

Очільник громадського об’єднання «Без ярликів» Юлія Морій представила звіт про результати опитування громадськості і представників малого та середнього бізнесу, органів виконавчої влади, а також експертів щодо виконання заходів, передбачених другим антикризовим пакетом.

Вона поінформувала, що загалом програма підтримки передбачає 222 заходи, із яких 146 було виконано у 2020 році. Наразі невиконаними залишаються 22 заплановані заходи.

На засіданні також виступив президент "Асоціації приватних роботодавців" Олександр Чумак, який розповів про проблеми, з якими довелося зустрітися підприємцям у зв’язку із введенням карантинних обмежень і проаналізував ефективність заходів, спрямованих на їх підтримку.

Представник Рахункової палати поінформував учасників слухань про виплати допомоги безробітнім та підприємцям, а представники міністерств - про реалізацію державних програм підтримки бізнесу.

Представниця громадського об’єднання «Юридична сотня» Вікторія Олійник у своїй доповіді поінформувала про проблеми, які піднімали абоненти «гарячої лінії» під час карантину. Вони, зокрема, стосувались транспортних обмежень, правил продаж, процедури отримання допомоги по безробіттю, пільг для підприємців, додатку «Дія».

Учасники засідання обговорили ефективність й вплив на функціонування бізнесу та на умови праці заходів, що були запроваджені для підтримки малого і середнього бізнесу та працівників у цій сфері в умовах карантину.

Підсумовуючи комітетські слухання голова Комітету подякував усім учасникам заходу і наголосив: «Це лише перший крок і ми б хотіли і надалі продовжувати цю практику моніторингу ефективності виконання законодавства разом із Вестмінстерською фундацією за демократію та посольством Великобританії, активно продовжувати цю корисну ініціативу».

За підсумками слухань буде розроблено рекомендації для вдосконалення законодавства в частині підтримки малого й середнього бізнесу, працевлаштування в умовах карантину.