У Комітеті з питань цифрової трансформації відбулися слухання на тему: «Електронна демократія в Україні - дорожня карта для цілі - Україна в ТОП-20»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
19 лютого 2021, 15:04

 

У Комітеті з питань цифрової трансформації 18 лютого відбулися слухання на тему «Електронна демократія в Україні - дорожня карта для цілі - Україна в ТОП-20».

Відкриваючи захід, Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук зазначив, що діджиталізація – це нова реальність, тому потрібно вивчати усі питання, пов’язані з електронною цифровою демократію.

«Ми намагаємося втілювати ці питання в законопроектну діяльність. Окремі положення, що стосуються цифрової демократії, інтегровані в низку законодавчих актів, зокрема частково у Законі про всеукраїнський референдум, також плануємо відобразити ці норми у законопроекті про місцеві референдуми. Однак електронне голосування під час всеукраїнського референдуму застосовуватиметься лише після ухвалення окремого відповідного законодавчого акту, що передбачає електронне голосування в Україні загалом», - повідомив Перший заступник Голови Верховної Ради.

Руслан Стефанчук додав, що будь-які цифрові технології в прямій демократії - це питання не юридичні, а технічні. Тому важливо обговорити питання технічного забезпечення, захищеності та довіри  до тих результатів, через електронні цифрові платформи.

Голова Комітету з питань цифрової трансформації Михайло Крячко зазначив, що Україна зробила значний прогрес у розвитку електронної демократії та електронного врядування, а проведення перших слухань з цієї теми сприятиме напрацюванню ідей для підвищення рейтингу держави.

Народний депутат Вікторія Подгорна порушила деякі проблемні питання у сфері електронної демократії, які потрібно вирішувати. Наприклад, згортання на місцевому рівні громадських бюджетів; відсутності достатніх інструментів впливу громадян на владу, хоча вони є, але потрібно використовувати інноваційні; відсутності достатнього рівня медіаграмотності громадян, що впливає на розвиток демократії та електронної демократії тощо.

Народний депутат Аліна Загоруйко наголосила на необхідності ухвалення Закону про публічні консультації. Вона повідомила,  що у березні Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування планує провести слухання щодо законопроекту про публічні консультації.

Директор Програми USAID РАДА Ігор Когут порушив питання електронного парламенту, що зараз стрімко розвивається у всьому світі. Він зазначив, що за останні п’ять років Верховна Рада зробила значний поступ у цьому питанні. Зокрема, він нагадав про можливість подання електронних петицій, роботи електронного кабінету громадянина на сайті Парламенту.

Учасники заходу обговорили питання розробки дорожньої карти електронної демократії; електронного голосування; ідентифікації громадян через електронні паспорти, цифровий підпис; кібербезпеки; необхідність якісних інструментів, що унеможливлять маніпуляції з голосами; міжнародного досвіду електронної демократії та інші.

За результатами обговорення та висловлених пропозицій за результатами слухань Комітет підготує відповідні рекомендації.

Участь у обговоренні взяли  представники Міністерства цифрової трансформації, міністерств, місцевих органів влади, аналітичних неурядових громадських організацій, Реанімаційного Пакету Реформ, Центру розвитку інновацій, ІТ-асоціацій, міжнародних партнерів та інші зацікавлені учасники.

 

Довідково:

За даними Індексу електронної участі ООН, у 2020 році Україна посіла 46-те місце серед 193 держав-учасниць, піднявшись на 29 позицій у порівнянні з минулорічними результатами. Зважаючи на важливість розвитку е-демократії для успіху держави, в 2022 році Україна прагне увійти до ТОП-20 країн рейтингу. Ця стратегічна ціль потребує організованої роботи як на національному, так і на місцевому рівні із залученням усіх партнерів, які мають експертизу в питаннях е-демократії.

 З метою напрацювання скоординованого плану заходів для органів влади, громадського сектору й зацікавлених сторін для забезпечення розвитку інструментів електронної демократії Комітет ініціював проведення перших слухань з цієї тематики.