Комітет з питань аграрної та земельної політики заслухав інформацію про напрямки державної підтримки сільгосптоваровиробників у 2021 році

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
18 лютого 2021, 12:00

Комітет з питань аграрної та земельної політики на засідання 17 лютого на виконання положень Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування Державного аграрного реєстру та удосконалення державної підтримки виробників сільськогосподарської продукції» заслухав інформацію про напрямки державної підтримки сільгосптоваровиробників у 2021 році. Відбулося обговорення зазначеної інформації. Прийняття рішення з даного питання перенесено на наступне засідання Комітету. Учасники засідання ухвалили рішення підтримати звернення представників молочних підприємств України щодо зростання імпорту молочних продуктів в Україну та створити при Комітеті міжвідомчу робочу групу з обговореного питання.

Народні депутати розпочали обговорення основних положень проекту Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення права працівників державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій на одержання земельної частки (паю), друге читання, № 3012-2. Проект спрямований на оптимізацію процедури приватизації земель державних сільськогосподарських підприємств. Автори законопроекту переконані, що його прийняття забезпечить визначення на законодавчому рівні чіткого та працюючого механізму приватизації земель державних сільськогосподарських підприємств, установ, організацій, що, свою чергу, сприятиме реалізації працівниками таких підприємств права на одержання земельної частки (паю).

Під час засідання проведено презентацію основних положень проекту Закону про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо скасування інституту права постійного користування земельними ділянками.

Члени Комітету розглянули проект Закону про внесення змін до Закону України «Про землеустрій» щодо уніфікації деяких видів документації із землеустрою, поданий Кабінетом Міністрів України, № 4515. Проект розроблено з метою уніфікації складових документації із землеустрою, оптимізації процесів у сфері земельних відносин, виконання Указу Президента України «Про невідкладні заходи з проведення реформ та зміцнення держави». За наслідками обговорення було ухвалено рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти зазначений законопроект у першому читанні за основу.

Також народні депутати ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу і в цілому як Закон проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Гарантійного фонду виконання зобов'язань за складськими документами на зерно, поданий Кабінетом Міністрів України, № 4592. Проект спрямований на врегулювання питання виключення норми нереалізованого нормативно-правового акта та скасування Гарантійного фонду виконання зобов’язань за складськими документами на зерно як структури, що не відповідає умовам функціонування ринку зерна.

На завершення засідання народні депутати затвердили розклад засідань Комітету з питань аграрної та земельної політики на березень 2021 року.