Пленарне засідання Верховної Ради України (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
18 лютого 2021, 15:10

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання.

Головуючий надав слово народному депутату Юлії Тимошенко для виступу із заявою від двох фракцій.

Головуючий надав слово Генеральному прокурору Ірині Венедіктовій для доповіді про діяльність прокуратури у 2020 році.

Генеральний прокурор на початку виступу повідомила про завершення реформи прокуратури.

Генеральний прокурор відповіла на запитання народних депутатів, які стосувались: факторів, які вплинули на покращення якості прокуратури; поновлення на посадах через суд прокурорів, які не пройшли атестацію; експертиз, які призначаються прокурорами; відновлення органів самоврядування в органах прокуратури; розслідування справи про кнопкодавство у Верховній Раді; закриття справи проти каналу «Прямий»; розслідування справ про вбивства журналістів Шеремета, Бузини; передачі під час обміну Росії беркутівців, причетних до справи Майдану, перспектив розслідування справ про вбивства на Майдані; розслідування фактів злочинної діяльності керівництва НАК «Нафтогаз Україна»; розслідування справи «Роттердам+».

Голова Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський у співдоповіді повідомив, що Комітет заслухав Звіт Генерального прокурора про діяльність прокуратури напередодні на своєму засіданні і прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді взяти звіт до відома.

Народні депутати виступили в обговоренні звіту Генерального прокурора.

Після закінчення розгляду питання щодо Звіту Генерального прокурора головуючий оголосив перерву згідно із заявою двох фракцій.

Народні депутати розглянули питання про призначення судді Конституційного Суду України

Рішення Комітету з питань правової політики доповів Заступник голови Комітету з питань правової політики Валерій Божик. Він повідомив, що на сьогодні є вакантною одна посада судді Конституційного Суду України із трьох, передбачених квотою від Верховної Ради.

Загалом депутатські фракції та групи висунули чотири кандидатури: Віктора Кичуна - фракція політичної партії "Слуга народу"; Юрія Павленка - фракція політичної партії "Опозиційна платформа - За життя"; Ольгу Боднар-Петровську - фракція політичної партії Всеукраїнське об'єднання "Батьківщина"; Руслана Сидоровича висунула фракція політичної партії "Голос".

Валерій Божик повідомив, що Комітет з питань правової політики рекомендує Верховній Раді визначитися шляхом голосування щодо чотирьох кандидатур на призначення на вакантну посаду судді Конституційного Суду.

Кандидати на посаду представили своє бачення роботи судді Конституційного суду в разі їх призначення та відповіли на запитання народних депутатів.

Свої позиції щодо кандидатур висловили представники депутатських фракцій і груп і народні депутати.

Головуючий поставив на відкрите рейтингове голосування, за результатами якого найбільшу кількість голосів (237) набрала кандидатура Віктора Кичуна.

На голосування було посталено питання про призначення на посаду судді Конституційного суду Віктора Кичуна.

241 голосом народні депутати підтримали кандидатуру.

Проект Постанови про утворення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань розслідування випадків та причин порушення прав дитини під час здійснення децентралізації повноважень з питань охорони дитинства, реформування системи закладів інституційного догляду та виховання, реалізації права дитини на сімейне виховання та усиновлення, розвитку (модернізації) соціальних послуг №5006 доповів народний депутат Павло Сушко.

Метою проекту Постанови є розслідування випадків порушення прав дитини під час здійснення децентралізації повноважень з питань охорони дитинства, реформування системи закладів інституційного догляду та виховання, реалізації права дитини на сімейне виховання та усиновлення.

Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України рекомендував Парламенту визначитися щодо проекту Постанови шляхом голосування. Про це доповів Голова Комітету Сергій Кальченко.

Народні депутати взяли участь в обговоренні проекту Постанови №5006 та за результатами голосування 352 голосами прийняли його в цілому.

Проект Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справляння податків і зборів, інших обов’язкових платежів, об'єктом оподаткування якими є транспортні засоби №4643-д доповідає заступник Голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Олександр Ковальчук.

Він зазначив, що метою проекту є врегулювання питання митного оформлення транспортних засобів, забезпечення дотримання митних правил при переміщенні транспортних засобів у митних режимах тимчасового ввезення і транзиту, а також врахування інтересів усіх верств населення при вирішенні зазначеного питання.

За результатами голосування законопроект №4643-д 259 голосами прийнято за основу.

Народні депутати 293 голосами підтримали прийняття за основу пов’язаного законопроекту про внесення змін до Митного кодексу України щодо тимчасового спрощення митного оформлення транспортних засобів, ввезених на митну територію України №4644-д.

До порядку денного включено проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2021 рік" щодо фінансового забезпечення діяльності Центру мікрохірургії ока №4649.

Законопроект доповів народний депутат Валерій Зуб. Метою законопроекту є фінансове забезпечення у 2021 році діяльності Київської міської клінічної офтальмологічної лікарні «Центр мікрохірургії ока», який належить до сфери управління Міністерства охорони здоров’я України, за рахунок коштів державного бюджету у складі видатків цього Міністерства.

Голова підкомітету Комітету з питань бюджету Леся Забуранна доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу і в цілому з пропозиціями Комітету.

Народні депутати підтримали прийняття законопроекту №4649 за основу 274 голосами зі скороченням строку підготовки до другого читання.

Проект Закону про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві №3205-2 доповів народний депутат Артем Чорноморов. Він зазначив, що метою законопроекту є підтримка малих та середніх суб’єктів підприємництва, включаючи фермерські господарства.

Законопроектом пропонується створити Фонд часткового гарантування кредитів в сільському господарстві, шляхом часткового гарантування виконання зобов’язань таких суб’єктів перед фінансовими установами за кредитними договорами.

Голова Комітету з питань аграрної та земельної політики Микола Сольський доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти проект №3205-2 за основу.

295 голосами народні депутати підтримали прийняття законопроекту №3205-2 за основу.

Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації Конвенції Ради Європи про захист дітей від сексуальної експлуатації та сексуального насильства (Ланцаротської Конвенції) №3055.

Головуючий закрив пленарне засідання.