Комітет з питань економічного розвитку заслухав інформацію щодо готовності до запуску на навколоземну орбіту супутника «Січ 2-30 (2-1)» у 2021 році

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
15 лютого 2021, 17:04

Комітет з питань економічного розвитку на своєму засіданні 15 лютого у режимі відеоконференції заслухав інформацію щодо готовності до запуску на навколоземну орбіту супутника «Січ 2-30 (2-1)» у 2021 році.

Як нагадав на початку засідання голова Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха, питання реалізації проекту із запуску українського супутника «Січ 2-1» (пізніше перейменованого на «Січ 2-30») було ініційоване під час виїзного засідання Комітету до Дніпра, яке відбулося 12 березня 2020 року.

За словами голови Комітету, минулого тижня у засобах масової інформації прозвучали заяви Віцепрем’єр-міністра України – Міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олега Уруського, що «відбувається саботаж будь-яких рішень зі сторони Державного космічного агентства щодо запуску супутника «Січ 2-30 (2-1)»».

Дмитро Наталуха зауважив, що Комітет, як ініціатор проекту, несе певну відповідальність за його реалізацію і, на його думку, «має реагувати відповідним чином на такі прикрі заяви і з’ясувати, чи мають місце факти озвучені Віцепрем’єром і, якщо є факти саботажу зі сторони Державного космічного агентства, зреагувати на них і вжити відповідні заходи».

Позицію Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості на засіданні представив заступник Міністра Тарас Коваленко, який курує космічний напрямок. Він поінформував про стан готовності проекту.

Зокрема, за словами Тараса Коваленка, наразі тривають перемовини між ДП "КБ "Південне" та постачальником пускового блоку стосовно ряду технічних випробувань, на завершення яких потрібно ще кілька днів.

За інформацією представника Міністерства, для забезпечення фінансування пускової послуги, а також завершення створення космічного апарату, Мінстратегпром підготував постанову Кабінету Міністрів, яка передбачає використання залишку коштів з інших проектів. «Документ зараз на погодженні і ми маємо надію, що до п’ятниці ця постанова буде погоджена і ми її винесемо на розгляд Уряду», - сказав Тарас Коваленко.

Він поінформував, що Віцепрем’єр особисто курує даний проект і нещодавно провів нараду у Дніпрі, «щоб запуск супутника відбувся вчасно».

У свою чергу, т.в.о. Голови Державного космічного агентства України Михайло Лев поінформував, що розробку супутника «Січ 2-30 (2-1)» було розпочато у 2013 році і він мав бути запущений у 2017 році, однак, він продовжує знаходитись на території «БК Південне».

Представник Держагентства підтвердив, що саме народні депутати ініціювали продовження роботи над проектом і Державне космічне агентство активно працює над тим, щоб цей запуск відбувся.

У листопаді 2020 року агентство знайшло сертифікованого дистриб'ютора компанії SpaceX і розпочало перемовини щодо запуску українського супутника. «Було і є багато технічних питань, які зараз вирішуються, однак є розуміння, що є вільний слот у грудні 2021 року для запуску українського супутника», - поінформував Михайло Лев.

Також, за його словами, затверджено генеральний графік закінчення оптико-волоконної системи «Січ 2-30 (2-1)» та наземного сегменту. «Супутник готовий на 85%, якщо говорити про орбітальний сегмент, а наземний сегмент готовий на 45%», - сказав очільник Державного космічного агентства і поінформував про обсяги фінансування, необхідні для доопрацювання супутника, модернізації наземного сегменту, страхування і запуску апарата.

Прямі перемовини із SpaceX розпочались у грудні. Михайло Лев підкреслив, що особисто бере у них участь, а також, з технічних питань, третьою стороною є ДП «КБ Південне». За його словами, представників Мінстратегпрому у складі переговорної групи немає, а інформація про хід перемовин не розголошується.

Т.в.о. Голови Державного космічного агентства спростував звинувачення у саботажі, зазначивши, що багато технічних питань вирішено, але залишається ряд питань, які потребують доопрацювання. «Ми робимо все можливе, щоб цей запуск відбувся», - сказав він і висловив сподівання, що «спільними зусиллями вдасться вийти на результат».

Підбиваючи підсумки та враховуючи інформацію, надану керівником Державного космічного агентства, Дмитро Наталуха зауважив, що заяви у засобах масової інформації про те, що супутник знаходиться у стадії повної готовності є неправдивими, що «може спричинити дуже серйозні іміджеві наслідки» на міжнародній арені.

Голова Комітету ще раз запросив Віцепрем’єр-міністра – Міністра з питань стратегічних галузей промисловості Олега Уруського особисто взяти участь у наступному засіданні Комітету, яке відбудеться у середу, 17 лютого.

«Нам хочеться, щоб цей супутник справді полетів і щоб від цього були позитивні результати і для Мінстратегпрому, і для нашого Комітету, і для Президента України, і для будь-якого громадянина України, який вірить, що Україна – це космічна держава», - сказав Дмитро Наталуха.

Комітет вирішив направити офіційний запит Віцепрем’єр-міністру і Міністерству з питань стратегічних галузей промисловості із наступними запитаннями: На якій стадії готовності знаходиться супутник, як його наземний, так і інші сегменти? Чи є інформація стосовно ризиків нездійснення запуску супутника у 2021 році? Скільки коштів необхідно для запуску та доопрацювання супутника? Чи були ініціативи з боку Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості щодо фінансування запуску «Січ 2-1», перейменованого на «Січ 2-30», з державного бюджету? Про склад переговорної групи із SpaceX та ряд інших.