У «Відомостях Верховної Ради України» опубліковано Постанову «Про урочисте засідання Верховної Ради з нагоди 30-ї річниці прийняття Акта проголошення незалежності України»

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
12 лютого 2021, 16:49

У черговому номері збірника нормативно-правових актів парламентського видавництва «Відомості Верховної Ради України» №7 від 12 лютого 2021 року опубліковано ряд законів і постанов, прийнятих під час четвертої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання.

Зокрема, опубліковано Закон «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо забезпечення виконання рішення Конституційного Суду України стосовно оскарження ухвали суду про продовження строку тримання під вартою».

Закон визначає строки та процедуру апеляційного оскарження ухвали суду першої інстанції про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою, про зміну іншого запобіжного заходу на запобіжний захід у виді тримання під вартою або про продовження строку тримання під вартою, яка була постановлена під час судового провадження в суді першої інстанції до ухвалення судового рішення по суті, розгляду такої скарги судом апеляційної інстанції.

Закон набув чинності 14 січня 2021 року.

У Відомостях міститься текст Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», який врегульовує питання, пов’язані із підготовкою проекту закону про Державний бюджет України на 2021 рік. Закон набув чинності 1 січня 2021 року.

Законом внесено зміни до Бюджетного кодексу України, пов’язані із:

врегулюванням бюджетних відносин з урахуванням адміністративно-територіальної реформи;

зменшенням очікуваного пікового навантаження на державний бюджет, зниження ризиків, пов’язаних із ймовірністю збільшення витрат за державними деривативами у майбутньому;

наданням підтримки державою суб’єктам господарювання мікро-, малого та середнього підприємництва;

залученням коштів ЄКР для покриття тимчасових касових розривів загального фонду державного бюджету;

врегулюванням забезпечення прав, законних інтересів та рівних умов платників податків та визначенням механізму надходження та використання коштів від сплати податкового боргу платниками податків, які перебувають на обліку як суб’єкти ВЕЗ «Крим»;

збалансуванням показників відповідних місцевих бюджетів та усуненням ризиків виникнення простроченої кредиторської заборгованості з виплати заробітної плати на кінець бюджетного періоду;

унормуванням питання здійснення місцевих запозичень та надання місцевих гарантій у 2021 році;

забезпеченням узгодження норм Бюджетного кодексу України із змінами, внесеними до Земельного кодексу України, Податкового кодексу України, Законів України «Про публічні закупівлі», «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про внесення змін до деяких законів України щодо визначення територій та адміністративних центрів територіальних громад», «Про повну загальну середню освіту».

Опубліковано Постанову Верховної Ради «Про звернення до Кабінету Міністрів України щодо здійснення заходів, спрямованих на включення Національного дендрологічного парку «Софіївка» Національної академії наук України до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та розвиток цього об’єкта культурної і природної спадщини», а також про дострокове припинення повноважень народних депутатів Андрійовича З. М. і Требушкіна Р. В.

Окрім того, у черговому номері міститься Постанова «Про урочисте засідання Верховної Ради України з нагоди 30-ї річниці прийняття Акта проголошення незалежності України», яка передбачає проведення урочистого засідання Верховної Ради 24 серпня 2021 року у залі пленарних засідань Верховної Ради України.

Довідково: Бюлетень «Відомості Верховної Ради України» видається відповідно до вимог Указу Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності».