Комітет з питань антикорупційної політики продовжив розгляд у другому читанні проекту Закону "Про засади державної антикорупційної політики на 2020-2024 роки"

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
10 лютого 2021, 16:02

10 лютого Комітет з питань антикорупційної політики провів чергове засідання у режимі відеоконференції, на якому продовжив розгляд правок до проекту Закону «Про засади державної антикорупційної політики на 2020-2024 роки» (№ 4135), розпочатий на попередньому засіданні.

Враховуючи підтримані на минулому засіданні Комітету правки, законопроектом пропонується затвердити Антикорупційну стратегію на 2020–2025 роки, а також внести низку змін до Закону «Про запобігання корупції».

У сьогоднішньому засіданні Комітету взяли участь народні депутати-автори правок, а також заступник Голови Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Іван Пресняков.

Комітет підтримав повністю або частково ряд правок, які передбачають, що розгляд змін до Антикорупційної стратегії відбувається із залученням НАЗК.

Згідно з підтриманими народними депутатами положеннями, Антикорупційна стратегія реалізується шляхом виконання програми, яка митиме офіційну назву «Державна антикорупційна програма з виконання антикорупційної стратегії». Програму розробляє НАЗК і затверджує Кабінет Міністрів на період дії стратегії (п’ять років), оскільки раніше Комітетом було підтримано рішення відійти від ухвалення щорічних антикорупційних програм.

За результатами розгляду поданих правок, було прийнято рішення передбачити в законопроекті громадське обговорення державної програми і її погодження з НАЗК. Також є можливість внесення змін до неї.

Водночас, голова Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна поінформувала, що робоча група дійшла згоди, що Антикорупційна стратегія не потребує проведення громадського обговорення. «У Верховній Раді України забезпечено належний рівень прозорості, який дозволяє зацікавленим особам дізнатися, що такий документ розробляється, розуміти строки його розробки і розуміти до кого звертатися з пропозиціями», - аргументувала вона.

На засіданні було затверджено поправку від Комітету, яка передбачає, що координацію реалізації антикорупційних стратегій і програм здійснює НАЗК. При агентстві, як консультативно-дорадчий орган, створюється координаційна робоча група з питань антикорупційної політики. Співголовами групи є Голова НАЗК і Міністр Кабінету Міністрів. До складу групи входять представники органів, які є виконавцями Програми та народні депутати за згодою. Персональний її склад затверджує Кабінет Міністрів. Основне завдання цього органу – сприяння координації дій органів виконавчої влади щодо реалізації Антикорупційної стратегії, виконання заходів Програми з виконання Антикорупційної стратегії, підготовка пропозицій щодо формування реалізації державної антикорупційної політики, в тому числі щодо вдосконалення нормативно-правової бази.

Згідно із затвердженою народними депутатами редакцією законопроекту персональну відповідальність за виконання заходів Антикорупційної програми покладено на керівника (особу, яка виконує його обов’язки) суб’єкта, який є виконавцем заходів Програми.

Також передбачено, що НАЗК про результати виконання Програми публічно інформує Кабінет Міністрів, а також представляє звіт Верховній Раді в рамках парламентських слухань.

Комітет продовжить розгляд порівняльної таблиці до законопроекту №4135 на наступному засіданні.

Комітет сформував делегацію для участі в парламентських слуханнях Організації Об’єднаних Націй на тему: «Боротьба з корупцією для відновлення довіри до влади та покращення перспектив розвитку», яка відбудеться 17-18 лютого в режимі відеоконференції.