Прийнято Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо упорядкування окремих питань захисту викривачів"

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
04 лютого 2021, 12:53

Законом внесено зміни до Закону України "Про запобігання корупції", якими передбачено створення правової основи для здійснення повідомлень викривачів через Єдиний портал повідомлення для належного та якісного упорядкування процедури розгляду повідомлень про корупцію.

Законом також внесено низку взаємоузгоджених змін до Закону України "Про запобігання корупції", Цивільного процесуального кодексу, Кодексу адміністративного судочинства України, які гарантуватимуть реалізацію права викривачів на захист у судах з боку адвокатів системи безоплатної правової допомоги.

Законом передбачено, що «розмір винагороди становить 10 відсотків від грошового розміру предмета корупційного злочину або розміру завданих державі збитків від злочину після ухвалення обвинувального вироку суду та стягнення в дохід держави (у порядку конфіскації, спеціальної конфіскації) грошей, цінностей та іншого майна або грошової суми, що відповідає вартості такого майна. Розмір винагороди не може перевищувати трьох тисяч мінімальних заробітних плат, установлених на час вчинення злочину».

Законом встановлено, що "повідомлення має містити фактичні дані, що підтверджують вчинення корупційного або пов'язаного з корупцією правопорушення, інших порушень цього Закону, які можуть бути перевірені. Викривач має пояснити звідки йому стали достеменно відомі дані про вчинення корупційного  правопорушення або правопорушення, пов’язаного з корупцією».

Прикінцевими та перехідними положеннями Закону встановлено, що про рішення про початок роботи Єдиного порталу повідомлень викривачів відповідно до цього Закону приймає Національне агентство з питань запобігання корупції.

До початку роботи Єдиного порталу повідомлень викривачів відповідно до цього Закону:

1) повідомлення приймаються через канали та розглядаються в порядку, які діяли до прийняття цього Закону;

2) підтвердження або непідтвердження статусу викривача здійснюється суб’єктом розгляду повідомлення про можливі факти корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень, інших порушень Закону України "Про запобігання корупції" протягом не більше десяти робочих днів з дня надходження обґрунтованої письмової вимоги особи, яка подала таке повідомлення.

Закон прийнято з техніко-юридичним опрацюванням.

Проект Закону зареєстровано за №3450.