Комітет з питань екологічної політики та природокористування підтримав законопроекти, спрямовані на відновлення конституційних прав громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
28 січня 2021, 15:45

27 січня відбулося чергове засідання Комітету з питань екологічної політики та природокористування у форматі відеоконференції.

Комітет розглянув законопроекти «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб» (№ 4555) та альтернативний до нього «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» щодо підвищення рівня пенсійного та соціального забезпечення окремих категорій осіб» (№ 4555-1).

Законопроекти направлені на забезпечення виконання рішень Конституційного Суду України в частині відновлення конституційних прав громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Зокрема, вони передбачають забезпечення права на отримання державної пенсії, обчисленої з п’ятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня відповідного року, для всіх учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, щодо яких встановлено причинний зв’язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, осіб, які брали безпосередню участь у ліквідації інших ядерних аварій та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї і внаслідок цього стали особами з інвалідністю.

За результатами розгляду Комітет підтримав обидва законопроекти та запропонував Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів самостійно визначитись щодо рішення по цим законопроектам.

Розглянувши законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо надання пільг окремим категоріям громадян України, що звертаються за вчиненням консульських дій» (№ 4539) Комітет підтримав його прийняття за основу. Відповідне рішення буде направлено Комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, який є головним з опрацювання законопроекту.

Проектом встановлюються пільги окремим категоріям громадян України при сплаті консульського збору за вчинення консульських дій в закордонних дипломатичних установах України. Зокрема, передбачено такі пільги для громадян України, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, віднесених до категорій 1 і 2, осіб з інвалідністю І, ІІ груп, дітей з інвалідністю, а також врегульовується питання застосування пільги зі сплати консульського збору за оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон особам, які не досягли 16-річного віку.

Комітет розглянув проект Закону «Про обіг цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї» (№ 4335) та альтернативний до нього проект Закону «Про цивільну зброю та боєприпаси» (№ 4335-1).

Комітет прийняв підтримав і пропонує Комітету з питань правоохоронної діяльності рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу законопроект № 4335, направлений на врегулювання відносин, що виникають у сфері обігу в Україні цивільної вогнепальної зброї, бойових припасів до неї, а також конструктивно схожих зі зброєю та бойовими припасами виробів.

Члени Комітету також розглянули законопроекти «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України для реалізації положень Закону України «Про обіг цивільної вогнепальної зброї та бойових припасів до неї» (№ 4336) і альтернативний до нього «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України для реалізації положень Закону України «Про цивільну зброю та боєприпаси» (№ 4336-1) та підтримав прийняття законопроекту № 4336 за основу.

Народні депутати заслухали інформацію щодо законопроектів «Про відходи електричного та електронного обладнання» (№ 2350) і «Про батареї і акумулятори» (№ 2352).

Комітет прийняв рішення рекомендувати Верховній Раді розглянути зазначені законопроекти після прийняття рамкового закону про управління відходами.

Окрім цього, Комітет затвердив Звіт про свою роботу за період четвертої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання (вересень 2020 року – січень 2021 року).

Комітет ліквідував підкомітет з питань охорони і раціонального використання надр, водних ресурсів та підкомітет з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища. Також Комітет прийняв рішення створити два підкомітети: підкомітет з питань охорони і раціонального використання надр, призначивши його головою народного депутата Павла Якименка; підкомітет з питань охорони і раціонального використання водних ресурсів та державного моніторингу навколишнього природного середовища, призначивши головою народного депутата Едуарда Прощука.