Пленарне засідання Верховної Ради України (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
28 січня 2021, 15:13

Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков відкрив пленарне засідання.

Дмитро Разумков повідомив, що до Верховної Ради звернувся з листом Голова Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Валерій Тарасюк щодо можливості розглянути на пленарному засіданні інформацію Регулятора про реалізацію законів України в частині реформ на ринку електричної енергії та природного газу та необхідні заходи щодо захисту інтересів споживачів.

Дмитро Разумков наголосив на необхідності розгляду цієї інформації.

Головуючий надав слово для виступу Голові Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) Валерію Тарасюку з інформацією про діяльність у сфері державного регулювання енергетики.

Він зазначив, що «НКРЕКП критикують за дві речі: енергетичні компанії, що забезпечують нас всіх енергією, критикують нас за те, що ті тарифи, які ми встановлюємо, є занизькими. Споживачі критикують нас за те, що ці тарифи є зависокими. Мабуть, і ті, і ті праві. Саме тому місія Регулятора полягає у тому, щоб задовольнити інтереси всіх. Коли трохи незадоволені всі, то це показник того, що Регулятор працює нормально», - зазначив Валерій Тарасюк.

Голова НКРЕКП на прикладах поінформував про збалансування у сфері енергетики, зокрема на ринку електричної енергії.

Голова Національної комісії відповів на запитання депутатських фракцій і груп, які стосувались: співвідношення ціни закупки і продажу газу; продажу газу власного видобутку для побутових споживачів; тарифів на централізоване опалення і холодну воду; складної процедури і високих цін приєднання до мереж; тарифів після завершення опалювального періоду; обмеження імпорту електроенергії з Росії та Білорусі; завищених тарифів на розподіл газу на Луганщині; дефіциту резервів палива; закупок компаніями Коломойського газу за ціною, нижчою ринкової; оплати постачання газу, якщо він не споживається; зниження і повернення пільгових тарифів.

Головуючий повідомив про подання Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля про призначення на посаду Міністра енергетики Юрія Вітренка.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Павло Сушко. У заяві йшлося про вимогу не допустити «незаконну передачу землі, що належить державному підприємству «Кінохроніка» для незаконної забудови».

Із заявою від двох фракцій виступила народний депутат Юлія Тимошенко. Вона прокоментувала інформацію, що прозвучала у виступі Голови НКРЕКП Валерія Тарасюка.

Із заявою від двох фракцій виступив народний депутат Нестор Шуфрич. У заяві йшлося про «завищену ціну, яку сплачують українці за газ». Фракції вимагали навести порядок у ціноутворенні, повернути населенню пільгові тарифи на електроенергію.

Народні депутати приступили до розгляду питань порядку денного.

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про лікарські засоби" щодо державної реєстрації лікарських засобів під зобов’язання №4613 доповів Голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький. Він зазначив, що проект спрямований на забезпечення прискореної державної реєстрації лікарських засобів з метою екстреного медичного застосування окремих лікарських засобів, зокрема вакцин для запобігання COVID-19, враховуючи поточну надскладну ситуацію в Україні з пандемією COVID-19.

Доповідач повідомив, що Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект за основу і в цілому з урахуванням пропозицій Комітету для забезпечення повноти правового регулювання.

Народні депутати під час обговорення підтримали законопроект, але не всі депутатські фракцій готові проголосувати за нього в цілому. Промовці висловлювалися за доопрацювання проекту.

Після закінчення виступів у сесійному залі відбулася коротка нарада за участю керівників депутатських фракцій і груп.

Головуючий повідомив, що є кілька дискусійних питань, які потребують врегулювання. Керівники фракцій і груп погодилися прийняти законопроект №4613 за основу, доопрацювати його і на прийняти в цілому.

Законопроект було поставлено на голосування.

318 голосами «за» народні депутати підтримали прийняття законопроекту за основу.

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про порядок обчислення скликань представницьких органів місцевого самоврядування (рад)" щодо поновлення єдиного порядку обчислення скликань №4414 доповідає Голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко.

Він зазначив, що законопроект спрямований на поновлення єдиного порядку обчислення скликань представницьких органів місцевого самоврядування (рад).

Законопроектом пропонується встановити вимоги щодо поновлення єдиного порядку обчислення скликань усіх представницьких органів місцевого самоврядування (рад) в Україні. Відповідні зміни передбачається внести до статей 1, 2 і 4 «Прикінцеві положення» Закону України «Про порядок обчислення скликань представницьких органів місцевого самоврядування (рад)».

Андрій Клочко доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект №4414 за основу та в цілому. У разі прийняття даного законопроекту в першому читанні та в цілому пропонується Верховній Раді України доручити Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування при підготовці відповідного тексту на підпис Голові Верховної Ради України здійснити спільно з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України його техніко-юридичне доопрацювання.

Народні депутати під час обговорення зазначали, що проблема єдиного порядку обчислення скликань представницьких органів місцевого самоврядування (рад) є і цей законопроект потрібно приймати, але з доопрацюванням.

За результатами голосування законопроект №4414 276 голосами законопроект прийнято за основу і 263 голосами «за» - в цілому.

Проект Постанови про заходи, спрямовані на соціальний захист населення, у зв'язку з підвищенням цін (тарифів) на житлово-комунальні послуги №4650 доповів Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус. Він зазначив, що проектом постанови запропоновано Кабінету Міністрів України подати пропозиції щодо внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2021 рік» в частині збільшення видатків за бюджетною програмою «Виплати пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у грошовій формі», спільно з Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та житлово-комунальних послуг вивчити можливість запровадження додаткових форм державного регулювання цін (тарифів) на житлово-комунальні послуги, встановлення окремих тарифів на електричну енергію, що відпускається населенню за обсяг спожитий до 100 кВт*год на місяць, і обсяг спожитий до 3000 кВт*год для будинків, що обладнанні електроопалювальними установками, та удосконалити механізм підтримки вразливих споживачів тощо.

Проектом постанови також рекомендується Антимонопольному комітету України вжити заходів щодо антиконкурентних узгоджених дій та зловживання монопольним становищем на ринку житлово-комунальних послуг, а Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг розглянути законодавчі ініціативи з вищезазначених питань та узагальнені пропозиції внести на розгляд Верховної Ради України.

Андрій Герус доповів рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти цей проект Постанови.

Представники депутатських фракцій, які взяли участь в обговоренні, підтримали проект Постанови. При цьому вони висловили деякі зауваження.

За результатами голосування проект Постанови №4650 прийнято в цілому 337 голосами з урахуванням пропозицій Комітету.

У пленарному засіданні оголошено перерву.

Після закінчення перерви народні депутати розпочали розгляд у першому читанні законопроектів про конституційну процедуру.

Проект Закону №4533 доповіла заступник Голови Комітету з питань правової політики Ольга Совгиря. Вона повідомила, що законопроект напрацьований робочою групою, до якої входили представники всіх депутатських фракцій і груп.

Законопроектом пропонується врегулювати процедурну і процесуальну діяльність Конституційного Суду України в межах та обсягу, передбачених статтею 153 Конституції України та привести вказану діяльність у відповідність до рекомендацій, запропонованих Венеційською комісією у своєму Терміновому висновку CDL-AD(2020)039-e .

Законопроектом пропонується шляхом прийняття окремого законодавчого акту привести у відповідність із вказаною конституційною вимогою порядок здійснення Конституційним Судом України своїх повноважень під час розгляду справ конституційної юрисдикції, підстави і порядок звернення до нього, процедуру розгляду ним справ, постановлення і виконання його рішень, надання висновків.

Ольга Совгиря доповіла рішення Комітету, який рекомендує Верховній Раді прийняти законопроект №4533 за основу, а альтернативний законопроект №4533-1 - відхилити.

Альтернативний законопроект №4533-1 доповів народний депутат Ростислав Павленко.

Під час обговорення народні депутати у виступах звертали увагу на те, що законопроект про конституційну процедуру направлено для отримання висновку Венеційської комісії. Пропонувалося у цьому зв’язку дочекатися цього висновку, а потім прийняти законопроект з його урахуванням.

За результатами голосування законопроект про конституційну процедуру №4533 не набрав голосів для прийняття за основу («за» - 197 голосів) і 226 голосами був направлений на доопрацювання.

До порядку денного було включено законопроекти про парламентську службу

Проект Закону №4530 доповів голова підкомітету Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олександр Корнієнко.

Альтернативний законопроект №4530-1 доповів народний депутат Микола Княжицький.

За результатами голосування 301 голосом за основу прийнято законопроект №4530.

Головуючий повідомив, що до Верховної Ради Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем внесено подання про призначення на посаду Першого віцепрем’єр-міністра - Міністра енергетики Юрія Вітренка.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль доповів подання.

Кандидат на посаду Першого віцепрем’єр-міністра - Міністра енергетики Юрій Вітренко у виступі зазначив, що він не повторюватиме свою програму, яку він доповідав минулого разу, а поінформував про те, що він зробив на посаді в. о Міністра енергетики.

Кандидат відповів на запитання народних депутатів.

Голова Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус доповів рішення Комітету, який підтримав подання Прем’єр-міністра про призначення на посаду Першого віцепрем’єр-міністра - Міністра енергетики Юрія Вітренка.

В обговоренні виступили представники депутатських фракцій і груп.

За результатами голосування кандидатура Юрія Вітренка не набрала необхідної кількості голосів («за» - 204 голоси).

Народні депутати розглянули правки до проекту Закону про Бюро економічної безпеки України №3087-д.

За результатами голосування підтримані були правки, поставлені на підтвердження, за №№ 177, 180, 197, 201, 1451, 1469, 1470, 1477, 1484, 1487, 1488, 1490, 1491, 1493.

Верховна Рада 242 голосами прийняла законопроект №3087-д у другому читанні і в цілому.

Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про Службу безпеки України" щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України №3196-д доповіла Заступник голови Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла. Вона зазначила, що законопроект спрямовано на підвищення інституційної спроможності Служби безпеки України із забезпечення державної безпеки та приведення законодавства України, що регулює її діяльність, у відповідність із сучасними викликами і загрозами державній безпеці України, яким повинна протидіяти СБУ, а також стратегічними та концептуальними документами з питань розвитку сектору безпеки і оборони, реформування системи правоохоронних органів і відповідними рекомендаціями міжнародних та європейських партнерів України.

Цей законопроект має замінити закони України «Про Службу безпеки України» і «Про загальну структуру і чисельність Служби безпеки України», якими наразі регулюється діяльність СБУ.

Мар’яна Безугла повідомила, що членами Комітету в ході доопрацювання проекту було взято до уваги та частково враховано зауваження і пропозиції Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України.

У доопрацьованому проекті, зокрема, запропоновано новий понятійний апарат, приведено у відповідність із Законом України «Про національну безпеку України» статус СБУ, значно посилено контррозвідувальний та антитерористичний напрямки діяльності СБУ і розширено її повноваження щодо застосовування сил та засобів Служби проти терористичних організацій, незаконних збройних і воєнізованих формувань, транснаціональних злочинних угруповань за межами України, а також щодо проведення спеціальних інформаційних операції та протидії проведенню таких операцій проти України.

Крім цього, розмежовано контррозвідувальний та оперативно-розшуковий види діяльності Служби, у зв’язку з чим запропоновано із Закону України «Про оперативно-розшукову діяльність» виключити контррозвідувальну діяльність як підставу для проведення оперативно-технічних заходів. Окремо визначено контррозвідувальні заходи, а також підстави та процедуру отримання санкції на їх проведення тощо.

Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки рекомендує Верховній Раді прийняти доопрацьований законопроект №3196-д за основу.

За результатами голосування законопроект «Про внесення змін до Закону України "Про Службу безпеки України" щодо удосконалення організаційно-правових засад діяльності Служби безпеки України» №3196-д 285 голосами прийнято за основу.

Головуючий закрив пленарне засідання.