Комітет з питань правової політики рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект про конституційну процедуру

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
28 січня 2021, 09:55

На засіданні Комітету з питань правової політики 27 січня народні депутати розглянули законопроект про конституційну процедуру №4533.

Проект Закону «Про конституційну процедуру» підготовлений у зв’язку із необхідністю практичної реалізації ст. 153 Конституції України, яка уповноважує Верховну Раду визначати процедуру діяльності КСУ шляхом прийняття відповідного закону. Зокрема, пропонованим проектом Закону передбачається привести у відповідність із вказаною конституційною вимогою порядок здійснення Судом своїх повноважень під час розгляду справ конституційної юрисдикції, підстави і порядок звернення до нього, процедуру розгляду ним справ, постановлення і виконання його рішень, надання висновків.

У цілому законопроект складається із восьми розділів, що об’єднують 65 статей, а також положення прикінцевого та перехідного характеру. При цьому, кожен із розділів унормовує певний комплекс питань, об’єднаних загальною ціллю законопроекту - на рівні закону врегулювати процедурні аспекти діяльності КСУ.

Проект №4533 передбачає, що Конституційний Суд має ухвалювати рішення двома третинами від свого складу - це 12 суддів. Зараз рішення приймають десять суддів. Крім того, законопроект передбачає, що КСУ розглядатиме справи в основному у формі усного провадження, що забезпечить прозорість ухвалення рішень. Серед новел документу - запровадження автоматизованого реєстру актів КСУ та автоматизований розподіл справ між суддями-доповідачами. Зараз це відбувається у ручному режимі. Також передбачається, що на формування порядку денного КСУ може впливати не лише голова суду, а й судді.

За результатами розгляду Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти проект Закону про конституційну процедуру №4533 за основу.