Рекодифікацію перших двох книг Цивільного кодексу України плануємо провести до кінця 2021 року, — Руслан Стефанчук

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
27 січня 2021, 18:20

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук розповів про порядок оновлення цивільного законодавства в інтерв’ю для видання «Юридическая практика».

5 січня 2021 року на особистій сторінці у Фейсбук Перший віцеспікер Парламенту України оприлюднив проєкт Концепції оновлення Цивільного кодексу України для фахового обговорення.

«Над проєктом Концепції працювала робоча група, створена Міністерством юстиції України. До цієї групи увійшли професори, академіки — провідні цивілісти України, з якими ми, порадившись, вирішили пройти цей шлях; показати, як можна правильно готувати законопроєкти та вести діалог щодо їх необхідності із суспільством і фахівцями. Ми почали з проєкту концепції, далі буде концепція, проєкт закону, а потім його ухвалення з відкритим широким обговоренням на кожному етапі нормотворчого процесу», — зазначив Руслан Стефанчук.

За його словами, робота над проєктом концепції в робочій групі при Міністерстві юстиції України завершена.

«Наразі в Парламенті України створено робочу групу під моїм головуванням. До неї входять представники всіх фракцій та груп, усі провідні парламентські юристи і практично всі члени робочої групи з рекодифікації Цивільного кодексу при Міністерстві юстиції України. Саме в Парламенті України ми плануємо продовжити роботу над цією концепцією», — наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України.

За його словами, перше засідання парламентської Робочої групи з підготовки проєкту закону з рекодифікації (оновлення) цивільного законодавства України заплановане 28 січня на 15:30. Трансляцію заходу наживо дивіться на Facebook-сторінці Верховної Ради України та в ефірі телеканалу «РАДА». Члени Робочої групи мають узгодити порядок подальших дій щодо оновлення цивільного законодавства України.

«Якщо говорити про часові межі, то проект Плану законопроєктних робіт на 2021 рік передбачає, що рекодифікацію двох книг Цивільного кодексу України буде проведено до кінця цього року. Водночас паралельно ми працюватимемо над оновленням кожної з книг. Сподіваюсь, що вже 2022 року ми матимемо змогу перейти до третьої та наступних книг, і поступово завершити рекодифікацію Цивільного кодексу України», — зазначив Руслан Стефанчук.

Оновлення Цивільного кодексу України відбуватиметься в такому  порядку: загальні положення; книга друга щодо особистих немайнових прав фізичної особи; спеціалізовані інститути речового права, інтелектуальної власності, сімейного, спадкового й міжнародного приватного права.

Джерело: Секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради України

Фото: Євгенія Короля