Комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект про парламентську службу

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
25 січня 2021, 16:45

 

Члени Комітету на засіданні, яке відбулося 25 січня в режимі відеоконференції, розглянули проект Закону про парламентську службу №4530 та альтернативний проект Закону про особливості служби в Апараті Верховної Ради України №4530-1.

Законопроект №4530 доповів голова підкомітету Олександр Корнієнко. Він нагадав, що з прийняттям наприкінці 2015 року Закону України «Про державну службу» та набранням ним чинності з 1 травня 2016 року розпочалася реформа, покликана забезпечити функціонування ефективної, професійної та політично неупередженої державної служби. Закон містить окремі норми, які вказують на те, що проходження державної служби в Апараті має свої особливості.

Проте, за словами доповідача, практичне застосування Закону свідчить, що особливостей проходження державної служби, патронатної служби в апараті органу законодавчої влади значно більше, ніж передбачено у Законі і їх не достатньо, щоб врегулювати весь спектр специфічних завдань, які покладаються на службовців Апарату єдиного органу законодавчої влади, і пов’язаних з такими завданнями унікальних умов проходження служби. Обмеженість механізмів спеціального регулювання в Законі, за його словами, пов’язане перш за все із тим, що Закон орієнтований на регулювання державної служби в органах виконавчої влади, оскільки переважно в цих органах існує державна служба. Відтак деталізоване регламентування проходження служби в Апараті порушувало б цілісність предмету регулювання Закону.

Олександр Корнієнко зазначив, що особливості проходження служби осіб, які забезпечуються діяльність Верховної Ради України, мають бути врегульовані на рівні окремого законодавчого акта - закону про парламентську службу.

О.Корнієнко також зазначив, що метою законопроекту є визначення особливостей правового регулювання парламентської служби та правового статусу парламентських службовців для дієвої та ефективної роботи Апарату із забезпечення діяльності Верховної Ради України, її органів.

Альтернативний законопроект доповіла народний депутат Ірина Геращенко. Вона зазначила, що в Україні триває парламентська реформа, одним з елементів якої є створення високопрофесійної парламентської служби. Водночас, практичне застосування Закону України «Про державну службу» засвідчило, що особливостей проходження державної служби, патронатної служби в апараті органу законодавчої влади значно більше, ніж передбачено у Законі України «Про державну службу», і їх не достатньо, щоб врегулювати весь спектр специфічних завдань, які покладаються на службовців Апарату єдиного органу законодавчої влади, і пов’язаних з такими завданнями унікальних умов проходження служби.

Ірина Геращенко зазначила, що особливості проходження служби осіб, які забезпечуються діяльність Верховної Ради України, мають бути врегульовані на рівні окремого законодавчого акта - закону про парламентську службу.

Доповідачка також поінформувала про відмінності альтернативного проекту від основного.

За результатами обговорення Комітет 20 голосами «за» прийняв рішення включити до порядку денного сесії та рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу законопроект №4530, а законопроект №4530-1 - відхилити.