Прем’єр-міністр має назвати конкретну дату початку масової і безкоштовної вакцинації українців від COVID-19, - Олена Кондратюк

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
25 січня 2021, 13:03

Парламент починає свою роботу після «локдауну» з новими викликами, які стоять перед країною, негайного вирішення яких очікують люди.

 «Перш за все – це чітке розуміння, що відбувається з тарифами для населення. Необхідність прозорого ціноутворення на газ, електроенергію і комунальні послуги. І тут мають бути не тимчасові дії, а стратегічне бачення Уряду. Бо справедливі тарифи - це ті, які здатен потягнути сімейний бюджет більшості громадян», - наголосила Заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк під час Погоджувальної ради депутатських фракцій та груп.

Друге стратегічне питання, на її переконання, - це вакцинація громадян від COVID-19. «З минулого року я задаю Прем’єр-міністру одне й те саме питання – що з вакциною для України? Переконана, що масова безкоштовна вакцинація українців від COVID-19 має бути головним пріоритетом для Верховної Ради та Уряду. Мало того – це персональна відповідальність Прем’єр-міністра і всього Кабміну», - наголосила Олена Кондратюк.

Вона зазначила, що сьогодні в лідерах імунізації є саме ті країни, чиї Уряди змогли ефективно провести переговори з виробниками і заздалегідь замовити достатні запаси вакцин від COVID-19.

«Вже більше 60 країн Європи та світу розпочали вакцинацію від коронавірусу, розподіливши понад 63 млн доз вакцини між громадянами. Темпи імунізації в окремих країнах вражають своїми масштабами», - підкреслила О. Кондратюк.

Заступниця Голови, зокрема, навела приклад Польщі, де вже проведено майже 700 000 щеплень, а запаси Польщі цього року сягнуть 80 млн доз вакцини від коронавірусу.

«Головна відповідь, для чого проводиться негайна прискорена вакцинація, в деяких країнах цілодобова, – це вияв турботи до здоров’я та життя людини, поваги до медика та національної системи охорони здоров’я, відновлення звичного життя людей, та економіки країн. І коли я дивлюся на глобальну мапу вакцинації, мені стає дуже боляче за Україну. Бо вона стала єдиною у всій Європі, яка досі не отримала жодної партії вакцини і не розпочала вакцинацію», - зауважила Заступниця Голови Верховної Ради.

Олена Кондратюк закликала Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля під час звіту у Верховній Раді, 26 січня, дати відповідь суспільству на питання: «Чому була провалена робота з підготовки до вакцинації, хто має понести за ці запізнілі та неефективні рішення персональну відповідальність і які були зроблені висновки».

Заступниця Голови Парламенту також звернулася до Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля щодо необхідності інформування громадян про те, яка кількість вакцин вже була законтрактована Урядом України за кошти держбюджету; яких виробників та якої ефективності ці вакцини; яку саме вакцину, в якій кількості, з якою ефективністю і в які терміни Україна отримає в рамках благодійної ініціативи COVAX.

«І найголовніше - назвіть точну дату початку кампанії безкоштовної вакцинації від коронавірусу в Україні. Відповіді, що ведуться переговори і все буде гаразд, які ми чуємо ще з минулого року, – нікого вже не влаштовують і не переконають. Нам потрібна конкретика. Ми, як Верховна Рада, маємо жорстко і прискіпливо контролювати Уряд в цих аспектах», - переконана Олена Кондратюк.