Засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп) (відео)

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
25 січня 2021, 12:32

Відкриваючи засідання Погоджувальної ради депутатських фракцій (депутатських груп), Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков привітав із закінченням локдауну і висловив сподівання, що він вплине на ту негативну тенденцію, яка спостерігалася протягом кількох місяців, - зростання кількості людей, які захворюють на коронавірус, - і допоміг розвантажити медичні заклади та зменшив напругу, як в суспільстві, так і в медичних закладах.

Дмитро Разумков нагадав про трагедію, яка сталася 21 січня у будинку для літніх людей у Харкові, в результаті якої загинули 16 людей. Він наголосив: «Це вкотре доводить, що нам треба змінювати законодавство в цьому плані, але, з іншого боку, нам треба його виконувати. Тому що у нас прийнято багато правильних законів, але, на жаль, результати їх виконання ми вимушені згадувати лише під час таких трагічних подій».

Голова Верховної Ради також висловився за розгляд на поточному пленарному тижні ряду законопроектів, пов’язаних із протипожежною безпекою.

Учасники засідання вшанували хвилиною мовчання пам’ять загиблих.

Дмитро Разумков зупинився на проблемах, пов’язаних із підвищенням протягом останнього місяця тарифів на газ, опалення, гарячу воду та електроенергію і наголосив, що Верховна Рада не залишиться осторонь. «Верховна Рада ніколи не стояла, не стоїть і не буде стояти осторонь від проблем людей», - сказав він.

Спікер Парламенту повідомив, що питання тарифоутворення обговорювалося сьогодні на нараді представників фракцій і груп і, незважаючи на ті кроки які вже робляться, всі погодились з необхідністю звернутися до Кабінету Міністрів України у максимально стислі строки напрацювати механізми, які б дозволили компенсувати (можливо субсидіями), ті втрати, які люди понесли за січень місяць. «Ми як Верховна Рада готові в повному обсязі долучитися і через постанови, і через зміни до законодавства, і через зміни до державного бюджету країни», - зауважив він.

Також головуючий сказав, що Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль виступить з даного питання завтра на сесійному засіданні і відповість запитання депутатських фракцій та груп.

Дмитро Разумков також поінформував, що досягнуто домовленості з усіма фракціями і групами заслухати на цьому тижні інформацію Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) про те, що відбувається в зоні її відповідальності. Формат такої зустрічі у залі Верховної Ради буде погоджено додатково.

Голова Верховної Ради також розповів про заходи, які вживаються з метою подолання такого негативного явища як кнопкодавство. Зокрема, відключені вільні місця у сесійній залі, відпрацьовується механізм, який дозволить народному депутату голосувати виключно зі свого місця. «Після того, як буде запущена нова система «Рада» - це на 100% зніме можливість кнопкодавства», - сказав він. Окрім того, встановлюються додаткові камери спостереження в залі, які дозволять фіксувати голосування, напрацьовуються зміни до Регламенту щодо додаткових адміністративних заходів впливу.

Дмитро Разумков наголосив, що це явище має стати історією і більше не повторюватись. «Починати змінюватись треба, в першу чергу, з себе. Я сподіваюся, що Верховна Рада буде займати саме таку позицію», - підсумував він.

Очільник Верховної Ради зауважив, що ближчі два тижні будуть напруженими, оскільки закінчиться четверта сесія і розпочнеться п’ята. Він висловив сподівання, що вдасться ефективно і швидко попрацювати: прийняти рішення щодо Календарного плану проведення п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання і затвердити порядок денний сесії.

Дмитро Разумков розповів, що на цьому тижні планується затвердити План законопроектної роботи Верховної Ради на 2021 рік, розглянути законопроект «Про всенародний референдум», триватиме робота над законопроектами про парламентську службу, а також про позбавлення невластивих для них повноважень силових структур та рядом інших.

Голова Верховної Ради наголосив на важливості запровадження премій Верховної Ради для найкращих учасників зовнішнього незалежного оцінювання шляхом прийняття відповідної постанови на цьому або наступному тижні.

Ще один проект, який планується розглянути в першому читанні на поточному тижні, - проект Закону «Про конституційну процедуру». Він направлений для вивчення до Венеційської комісії. Це третій блок питань, який повинна була напрацювати робоча група з врегулювання конституційної кризи під керівництвом Дениса Монастирського. Три законопроекти по двом попереднім блокам були прийняті в минулому році і вже вступили в силу.

Завершуючи свій виступ, Дмитро Разумков звернув увагу на проект Закону «Про опозицію», який давно стоїть на порядку денному. Він, зокрема, зауважив, що більше ініціативи щодо його розробки проявляє керівництво Верховної Ради. «Інтенсивної боротьби за цей законопроект від опозиційних політичних сил, на жаль, я не бачу. Тому, скоріш за все, ми будемо вимушені обмежитися лише змінами до Регламенту», - сказав Спікер Верховної Ради.

Головуючий надав слово для виступу Першому заступнику Голови Верховної Ради України Руслану Стефанчуку, який поінформував про напрацьований План законопроектних робіт на 2021 рік.

Він також зупинився на проблемі кнопкодавства, зауваживши, що кервіництво Парламенту зробило все від нього залежне.

Руслан Стефанчук розповів про пріоритетні законопроекти цього пленарного тижня.

На засіданні виступила Заступник Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк. Вона зупинилась на питаннях справедливого тарифоутворення, а також вакцинації населення України від COVID-19.

Учасники Погоджувальної ради заслухали Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, який поінформував про шляхи виходу з тарифної кризи, яка склалася в Україні.

Зокрема, за його словами, Уряд прийняв рішення про обмеження з 1 лютого ціни газу на рівні 6,99 грн за метр кубічний з ПДВ. І така ціна буде діяти до завершення опалювального сезону. Зменшується тариф на розподіл газу. Окрім того, ведуться переговори про встановлення за основу річного продукту, а не помісячного. Запроваджуються ряд інших заходів, спрямованих на зниження тарифів на газ і опалення.

Розповідаючи, куди рухається країна, керівник Уряду сказав: «Україна, безумовно, демонтує залишки радянської системи тарифоутворення і рухається до відкритого ринку - найбільш справедливого інструменту встановлення вартості послуг, тарифів, цін».

На засіданні виступили очільники депутатських фракцій і груп.

У п’ятницю, 29 січня, під час години запитань до Уряду Верховна Рада заслухає Міністра соціальної політики Марину Лазебну про стан і проблеми реалізації Закону України «Про соціальні політику».

Голови парламентських комітетів поінформували про опрацьовані законопроекти і надали свої пропозиції до Порядку денного засідань Верховної Ради на поточному пленарному тижні.

Дмитро Разумков закрив засідання і побажав плідного тижня.