Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти у другому читанні і в цілому законопроект щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері захисту природних екосистем від пожеж

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
22 січня 2021, 12:17

 

Члени Комітету розглянули підготовлений до другого читання проект Закону «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері захисту природних екосистем від пожеж» №3755 під час засідання у режимі відеоконференції 20 січня.

Законопроект, прийнятий Верховною Радою за основу 16.12.2020р., спрямований на посилення захисту довкілля, запобігання пожежам у природних екосистемах, підвищення ефективності управління та контролю у цій сфері, посилення адміністративної відповідальності за порушення правил пожежної безпеки.

Законопроектом пропонується внести зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення (далі - КУпАП) та збільшити розмір санкцій, які передбачаються за вчинення адміністративних правопорушень у сфері дотримання норм та вимог пожежної безпеки (зміни до ст. ст. 95-1, 120, 175, 175-2, 188-16, 188-20).

Одночасно проектом також вносяться зміни до ст. ст. 223, 224, 240, 255 КУпАП, спрямовані на удосконалення порядку розгляду справ про адміністративні правопорушення у зазначеній вище сфері.

Голова підкомітету В’ячеслав Медяник доповідаючи висновок підкомітету, повідомив, що під час доопрацювання надійшло 56 пропозицій від суб’єктів законодавчої ініціативи, 21 з яких враховано повністю, 8 частково, 27 - відхилено.

Доповідач звернувся до народних депутатів з проханням підтримати правку Комітету щодо виключення з тексту норми про накладення штрафу на громадян, які не є суб’єктами правопорушення, оскільки суб’єктом відповідальності може бути лише фізична особа-підприємець або посадові особи суб’єктів господарювання. Це дозволить запобігти безпідставне притягнення громадян до відповідальності.

Члени Комітету 18 голосами «за» підтримали рішення Комітету рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні і в цілому з врахуванням пропозицій Комітету.