Питання співпраці між Україною та Болгарією обговорили депутатські групи з міжпарламентських зв’язків обох держав під час відеозустрічі

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
20 січня 2021, 17:07

20 січня відбулася відеозустріч між групами з міжпарламентських зв’язків Верховної Ради України та Народних Зборів Республіки Болгарії.

Під час зустрічі сторони обговорили питання щодо поглиблення національно-культурних зв’язків між болгарською громадою в Україні та українською в Болгарії, торговельно-економічних зв’язків між державами, реалізацію програм двостороннього співробітництва щодо сімейного туризму.

Народний депутат, співголова групи з міжпарламентських зв’язків з Республікою Болгарія Тетяна Плачкова подякувала болгарській стороні за активну співпрацю та підтримку, що надається болгарам в Україні.

Вона нагадала, що міжпарламентська група була створена в березні 2020 року та поінформувала про результати її роботи.

«Наприкінці 2020 року Рада Міністрів Республіки Болгарія ухвалила рішення про виділення  понад 261 тис. левів  для капітального ремонту фасаду та благоустрою території Орехівської  школи в Болградському районі Одещини. Ця спільна ініціатива депутатської групи міжпарламентських зв’язків Верховної Ради з Болгарією і Болградської районної ради стала одним з успішних результатів у міжнародному співробітництві між державами», - зазначила народний депутат. Під час заходу Тетяна Плачкова презентувала проект «Дитячий вікенд - Мама, тато, я: Україна - Болгарія», розроблений депутатською групою міжпарламентських звязків з Республікою Болгарія. Проект націлений на розвиток нових форм міжнародного сімейного відпочинку та поєднання його з вивченням дітьми культури та історії. Йдеться про обмін туристичними групами (сім’ями з дітьми до 14 років) для короткострокових вікенд-поїздок до України чи Болгарії. Найближчим часом сторони працюватимуть над подальшими кроками з його практичної реалізації.

«Економічна співпраця  розвивається. Звісно, через обмеження, пов’язані з  пандемією значно постраждав туризм, бо це галузь економіки, яка потребує довгострокових вкладень», - зазначив Заступник Голови Народних Зборів Республіки Болгарія, голова Групи дружби між Республікою Болгарія та Україною Валері Сімеонов. Він висловив сподівання, що незабаром співпраця в цьому напрямі активізується.

«Наразі опрацьовуються питання про відкриття Українського інформаційно-культурного центру в Софії та Центру для болгарської спільноти в Одесі, а також відкриття болгарської середньої школи в Одесі. Питання, яке вже частково вирішено - відкриття класів з вивчення болгарської мови в Запоріжжі, де живе велика спільнота болгар», - повідомив Голова Групи дружби між Республікою Болгарія та Україною.

Тетяна Плачкова висловила сподівання, що український Парламент підтримає такі ініціативи.

Сторони висловилися за відновлення роботи міжурядової комісії з питань економічного співробітництва України та Болгарії, яка не працює вже 10 років, а також за початок роботи міжурядової робочої групи щодо розвитку туризму та підкреслили важливість спрощення умов перевезення вантажів сполученням порт «Чорноморськ» - паромний комплекс «Варна».

Представниця Посольства Республіки Болгарія в Україні Елена Слатинська-Ованезова зазначила, що незважаючи на пандемію, минулий рік був успішним для розвитку діалогу між державами. Зокрема, відбулися переговори на високому та найвищому рівні.

 «Болгарія підтримує територіальну  цілісність України та шлях до ЄС - це той напрям, у якому ми повинні зближуватися», - підсумував Заступник Голови Народних Зборів Республіки Болгарія Валері Сімеонов.

Сторони висловили сподівання, що після завершення пандемії зможуть реалізувати на практиці спільні проекти та активізувати співпрацю міжпарламентських груп.  

Довідково:

Депутатська група Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Болгарія, до складу якої увійшло 12 народних депутатів України, була створена 3 березня  2020 року.