Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендує Верховній Раді прийняти в другому читанні та в цілому законопроект щодо підвищення розмірів допомоги для дітей із тяжкими хворобами

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
18 січня 2021, 14:08

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики на засіданні 18 січня розглянув законопроект про внесення змін до статті 187 Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» щодо підвищення розмірів допомоги для дітей із тяжкими хворобами №2024.

Законопроектом передбачено, що допомога для тяжкохворих дітей виплачується у розмірі двох прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку.

В Україні понад 70 тисяч дітей хворіють тяжкими хворобами. Для соціального захисту таких дітей виплачується допомога у місяць у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

За результатами обговорення Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти у другому читанні та в цілому законопроект щодо підвищення розмірів допомоги для дітей із тяжкими хворобами.

Також народні депутати розглянули проекти законів щодо діяльності Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії та незалежності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

За результатами обговорення  Комітет не зміг затвердити рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти  у другому читанні та в цілому проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про суспільне телебачення і радіомовлення України» щодо усунення колізії в питанні призначення та звільнення членів Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України депутатськими фракціями і групами» №4413, тому не завершив роботу над цим законопроектом.

Члени Комітету обговорили законопроект щодо забезпечення незалежності Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення №4107.

Метою ухвалення законопроекту є необхідність вироблення дієвої процедури призначення та припинення повноважень членів Національної ради, оскільки наявна процедура призначення, визначена чинним законодавством, не може повноцінно гарантувати принцип незалежності та ефективних і прозорих механізмів діяльності державного регулятора. Одним із головних завдань пропонованих змін є урегулювання порядку подання кандидатур на посаду члена Національної ради. Потребує удосконалення процедура оплати праці членів та працівників Апарату, що забезпечить достатні матеріальні умови для належного виконання ними службових обов’язків, забезпечить добір до Національної ради висококваліфікованих кадрів і гарантуватиме принцип незалежності регулятора.

Голова Комітету Микита Потураєв зазначив, що до другого читання Комітет отримав 533 пропозиції і поправки від суб’єктів права законодавчої ініціативи.

Народні депутати ухвалили рішення дати доручення секретаріату Комітету та профільному підкомітету підготувати законопроект до розгляду з рекомендаціями за результатами обговорення.

Члени Комітету затвердили пропозиції Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики до проекту порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання.

Наступне засідання Комітету заплановано на 26 січня 2021 року.