Комітет з питань правової політики рекомендує Верховній Раді включити до порядку денного сесії та направити законопроекти про конституційну процедуру до Венеційської комісії для отримання висновку

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
14 січня 2021, 16:44


На засіданні Комітету з питань правової політики, що відбулося 14 січня, народні депутати розглянули законопроект про конституційну процедуру №4533 та альтернативний проект про процедуру розгляду справ і виконання рішень Конституційного Суду України №4533-1.

За словами заступника голови Комітету, Постійного представника Верховної Ради у Конституційному Суді України Ольги Совгирі, обидва документи регламентують процедури діяльності Конституційного Суду України (далі - КСУ).

«Законопроект №4533 є своєрідним кодексом конституційного судочинства і дозволить покращити його якість», - додала Ольга Совгиря.

Ключовою метою прийняття законопроекту №4533 є урегулювання процедурної і процесуальної діяльності КСУ в межах та обсягу, передбачених статею153 Конституції України.

Для реалізації поставленої мети необхідним є вирішення наступних завдань:

-сприяти належній реалізації прав громадян України на доступ до конституційного правосуддя (як за допомогою безпосереднього звернення із конституційною скаргою, так і шляхом ініціювання конституційних подань та звернень уповноваженими на те суб’єктами);

-забезпечити повноту і несуперечність законодавства, що регулює питання порядку організації та діяльності Суду, підстави і порядок звернення до нього, а також процедуру розгляду Судом справ, виконання його рішень;

-удосконалити процедурні та процесуальні аспекти діяльності КСУ, привести вказану діяльність у відповідність до рекомендацій, запропонованих Венеційською комісією у своєму Терміновому висновку CDL-AD(2020)039-e.

Проект №4533 передбачає, що Конституційний Суд має ухвалювати рішення двома третинами від свого складу - це 12 суддів. Зараз рішення приймають десять суддів. Крім того, законопроект передбачає, що КСУ розглядатиме справи в основному у формі усного провадження, що забезпечить прозорість ухвалення рішень. Серед новел документу - запровадження автоматизованого реєстру актів КСУ та автоматизований розподіл справ між суддями-доповідачами. Зараз це відбувається у ручному режимі. Також передбачається, що на формування порядку денного КСУ може впливати не лише голова суду, а й судді.

За результатами розгляду Комітет рекомендує Верховній Раді включити до порядку денного п’ятої сесії Верховної Ради України дев’ятого скликання проект Закону «Про конституційну процедуру» № 4533 і альтернативний законопроект «Про процедуру розгляду справ і виконання рішень Конституційного Суду України» 4533-1 та рекомендувати Голові Верховної Ради направити їх до Венеційської комісії для отримання висновку.