Руслан Стефанчук пропонує виплатити стипендії тим, хто склав ЗНО на 200 балів

Прес-служба Апарату Верховної Ради України
31 грудня 2020, 14:40

 

Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук разом із народними депутатами України зареєстрував проєкт Постанови «Про встановлення іменних стипендій Верховної Ради Украі?ни учасникам зовнішнього незалежного оцінювання, які отримали найвищий результат». Про це він повідомив на особистій сторінці.

У розвиток ініціативи Президента України щодо підтримки талановитої молоді, проєктом Постанови пропонується іменні стипендії Верховної Ради України, що будуть виплачуватись учасникам ЗНО, які отримали максимальний бал і вступили до вітчизняних ЗВО.

«Розмір стипендії становитиме один прожитковий мінімум для працездатних осіб, встановлений на 1 січня року, у якому призначається стипендія. Так держава буде підтримувати тих, хто найкраще склав тест та обрав український заклад вищої освіти», — наголосив Перший віцеспікер Парламенту України.

За його словами, у 2020 році в Україні найвищий результат ЗНО отримали 455 учасників тестування. Це представники різних регіонів, що свідчить про якісну освіту в різних куточках України. Хоча традиційно найбільше учнів, що склали тести на 200 балів, у Києві — 108, у Львівській області — 64, у Дніпропетровській області — 36, у Харківській області — 32.

Виплати здійснюватимуться в межах бюджетних видатків, передбачених головним розпорядникам бюджетних коштів на відповідний рік. 

«Варто зазначити, що кожного року існує залишок невикористаних коштів по видаткам споживання на виплату стипендій по ЦОВВ. Лише у 2020 році сума невикористаних коштів за бюджетною програмою 2201190 «Виплата академічних стипендій студентам (курсантам) вищих навчальних закладів» склала не менше 182 833 500 грн. Водночас максимальна сума коштів, необхідних для покриття витрат за виплату 500 стипендіатів коштів за 4 місяці (вересень-грудень), становить 4 378 000 грн», — зазначив Руслан Стефанчук.

Джерело: Секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради України