Комітет з питань правоохоронної діяльності рекомендує Верховній Раді прийняти за основу законопроект щодо застосування до засуджених та осіб, які тримаються під вартою, заходів примусового годування

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
28 грудня 2020, 15:21

Члени Комітету з питань правоохоронної діяльності розглянули законопроект про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу щодо застосування до засуджених та осіб, які тримаються під вартою, заходів примусового годування №4324.

Доповідаючи на засіданні Комітету, Заступник Міністра юстиції Олександр Банчук зазначив, що цей законопроект - юридичне зобов’язання України перед Європейським судом з прав людини та розроблений на підставі окремих рішень ЄСПЛ. «Оскільки механізм примусового годування не закріплено в українському законодавстві, відповідні процедури передбачає розроблений законопроект», - зазначив він.

Доповідач також обґрунтував необхідність прийняття законопроекту тим, що на сьогодні існують випадки, коли засуджені або особи, узяті під варту, з різних причин свідомо відмовляються від прийняття їжі (оголошують про голодування). Такий вид протесту завдає колосальної шкоди здоров’ю зазначених осіб, а також є смертельно небезпечним.

Питання примусового годування було висвітлено, зокрема у рішенні Європейського суду з прав людини «Невмержицький проти України», що загалом стосується порушення статті 3 Конвенції про захист прав і основоположних свобод у зв’язку з примусовим годуванням заявників.

ЄСПЛ також було встановлено, що при застосуванні заходів примусового годування необхідно переконатись щодо існування медичної необхідності, яка полягає, зокрема, у проведенні медичного дослідження, та належних медичних документів, на підставі яких вважалося б за необхідне застосування до конкретного затриманого, який свідомо голодує, примусового годування.

У Кримінальному процесуальному кодексі відсутня норма, що стосується процедури розгляду судами примусового годування осіб, які тримаються під вартою.

У зв’язку з цим та враховуючи положення статті 2 Кримінального процесуального кодексу, якою передбачено, що завданнями кримінального провадження є те, зокрема, щоб жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура, проектом Закону пропонується внести зміни до Кримінального процесуального кодексу України.

За результатами обговорення Комітет рекомендує Верховній Раді прийняти проект закону №4324 за основу.