Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів рекомендує Верховній Раді прийняти у другому читанні і в цілому законопроект про внесення змін до Закону України "Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати"

Інформаційне управління Апарату Верховної Ради України
28 грудня 2020, 11:38

 

Члени Комітету розглянули підготовлений до другого читання проект Закону про внесення змін до Закону України "Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати" №3817.

У законопроекті пропонується встановити вичерпний перелік грошових доходів громадян, за порушення строків виплати яких проводиться компенсація втрати доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати (далі - компенсація), доповнивши його сумою індексації грошових доходів населення; уточнити, які саме доплати та інші виплати входять до пенсії як виду доходу, втрата частини якого компенсується; актуалізувати перелік фондів загальнодержавного обов’язкового соціального страхування України, кошти яких використовуються для виплати компенсації.

Перший заступник голови Комітету Михайло Цимбалюк, доповідаючи законопроект, повідомив, що під час підготовки до другого читання надійшло 11 пропозицій від суб’єктів законодавчої ініціативи, 3 з яких пропонується врахувати у порівняльній таблиці, а 8 - відхилити.

За наслідками врахування трьох пропозицій перелік об’єктів компенсації пропонується доповнити такими доходами: суми відшкодування шкоди, заподіяної фізичній особі каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я, і суми, що виплачуються особам, які мають право на відшкодування шкоди у разі втрати годувальника.

М.Цимбалюк зазначив, що врахування цих пропозицій суттєво посилить законопроект і розширить ті категорії громадян, які підлягають компенсації. Також у законопроекті пропонується залишити без змін невичерпний перелік компенсацій.

Доповідач також повідомив, що відхилені пропозицій не відповідають суті законопроекту та суперечать чинним редакціям інших законів.

За результатами розгляду Комітет прийняв рішення схвалити текст порівняльної таблиці та рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект у другому читанні і в цілому.